: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για την πορεία της πανδημίας και το «αποτύπωμα» των σχολείων.

Πότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα

Τα κρούσματα στις ηλικίες των μαθητών αυξήθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα από το άνοιγμα των . Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν νέες διαγνώσεις κορονοϊού σε 1.003 παιδιά, δηλαδή σχεδόν το 33% ή το 1 στα 3 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb, ανέφερε ότι ένα ξεκάθαρο «αποτύπωμα» του θα το έχουμε από την επόμενη εβδομάδα και μετά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για σταθεροποίηση της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα μας ωστόσο όπως επεσήμανε δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

«Οι αριθμοί των που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ σε συνάρτηση πάντα με τον αριθμών των τεστ που διενεργούνται καταγράφουν μια σταθερότητα στην πορεία της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι πλέον έχει αποτυπωθεί η κατάσταση από την επιστροφή των εκδρομέων και δεν είδαμε εξάρσεις. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως αποτυπωθεί και το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό λογικά θα το δούμε από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Και πρόσθεσε: «ο αριθμός που θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα να είναι μεγάλος είναι αυτός των θανάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί το διάστημα αυτό βρισκόμαστε στην αιχμή των θανάτων μετά τα αυξημένα κρούσματα του Αυγούστου και των αρχών Σεπτεμβρίου. Η κορύφωση του δείκτη των θανάτων από συνήθως έρχεται 4 – 5 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων.

Όπως σημείωσε προχθές (20/9) ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη στις μικρές ηλικίες είναι αρκετά χαμηλή. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 ετών, οι έφηβοι δηλαδή, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού να ανέρθει στο 30%, έχουν εμβολιαστεί λίγο λιγότερα από 100.000 παιδιά, 98.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14 ετών , το 15,7% έχει και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%, έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Εκτιμάται ότι θα υπάρχει αύξηση όταν θα ενεργοποιηθούν και οι ιδιώτες παιδίατροι στον εμβολιασμό των παιδιών, που θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Επίσης η Κυβέρνηση δίνει κίνητρο δωρεάν 50gb στα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών που θα κάνουν εμβόλιο ακόμη και από την πρώτη δόση.