:  Διευκρινίσεις αναφορικά με το αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην απάντηση στην ερώτηση «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της ; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω , θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;», η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα , ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει.»

Είναι προφανές η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.»

Ωστόσο, πριν την διευκρίνιση, αυτή ακριβώς η αποστροφή του Μάριου Θεμιστοκλέους, ότι «ο πολίτης μπορεί να αποφασίσει τι θέλει» ερμηνεύτηκε πως οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια θα κάνουν. Η είδηση μάλιστα μεταδόθηκε και από την ΕΡΤ και δημοσιεύτηκε και σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Για το λόγο αυτό, η επιτροπή εμβολιασμών προχώρησε στην διευκρίνιση για να μην μείνει στον αέρα η λαθεμένη εντύπωση.

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε επίσης ότι το ποσοστό εμβολιασμών AstraZeneca είναι στο 85% και δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις. «Να θυμίσω ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ακόμα και φιαλίδιο να ανοιχτεί, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.