Αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταβολή εμφανίζεται η κυβέρνηση και ήδη εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει αυτό, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει έως το τέλος του έτους.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται πως έως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα έχει υπάρξει μια καθαρή εικόνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, προ 40ημέρου, εμφανίσθηκε φειδωλός για το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας πως το εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα θα κριθεί στο τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση με το 2019 να είναι εκλογικό έτος, ο ίδιος «επενδύει» στα πολιτικά οφέλη από την εν λόγω πολιτική.

Δεδομένου ότι μέσα στο Νοέμβριο θα δοθούν τα αναδρομικά των ένστολων και τα αναδρομικά των ιατρών του ΕΣΥ και θα προσδιοριστεί το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, θα απομείνει ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό για να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Το εφετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, κάτι που οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιονομικές παραχωρήσεις. Έτσι, θα απομείνουν 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό σημαίνει πως το εφετινό κοινωνικό μέρισμα θα ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 65% του περυσινού, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 720 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά πιο περίπλοκη την χορήγηση του μερίσματος. Αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το ποσό που θα λάβουν οι -αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης- πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχουν πέσει δύο διαφορετικά σενάρια για το πώς θα κατανεμηθούν τα 450 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος μέσα στο Δεκέμβριο.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά. Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Το δε μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η ίδια λογική, τότε θα υπάρξει μια μείωση των προαναφερομένων μερισμάτων κατά 65%. Έτσι, το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (παρά το ότι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2018, αλλά και από τις προβολές για το πώς η διανομή μερίσματος θα στηρίξει την ανάπτυξη και την κατανάλωση, βελτιώνοντας τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.