Συναγερμός από τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίοι προτρέπουν τους πολίτες να καλύψουν άμεσα τις χαμένες δόσεις του εμβολιασμού για την , ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με την εγκύκλιο «Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς» που κοινοποιήθηκε χθες Πέμπτη στα σχολεία όλης της χώρας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, προτρέπει τους γονείς και όλους τους πολίτες να επικαιροποιήσουν τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς, ώστε να αποφευχθεί στη χώρα μας η πιθανότητα έξαρσης παρόμοιας με αυτή που παρατηρείται σε χώρες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψε ταχεία διάδοση της ιλαράς με περισσότερα από 306.000 κρούσματα σε μόλις ένα χρόνο (αύξηση κατά 79%). Στην Ελλάδα η τελευταία επιδημία ιλαράς εντοπίστηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3.200 κρούσματα και 4 θανάτους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας.
Advertisement

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Ιλαρά – Συστάσεις

1.Δύο δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24–36 μηνών (μπορεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής.

2.Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με 2η δόση, να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

3.Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιασθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

4.Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

5.Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

6.Οσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Ιλαρά: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

-Εκπαιδευτικοί.

-Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

-Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.

-Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).»