ΟΔΗΓΟΣ για τα κριτήρια για τα ποσά – Οι νέοι θα έχουν κέρδος μέχρι και 507 ευρώ τον μήνα από

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα . Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο για το συνολικό ποσό σε σχέση με ένα «κανονικό» στεγαστικό δάνειο από τράπεζα διαμορφώνεται γύρω στο 1%, αντί για 3,8% – 3,9% που είναι τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με το πρόγραμμα της κυβέρνησης διάρκειας 30 ετών θα έχει μηνιαία δόση 487,93 ευρώ. Η δόση αυτή αντιστοιχεί σε επιτόκιο στεγαστικού δανείου γύρω στο 1%.

Με τα κανονικά επιτόκια στεγαστικών προγραμμάτων των τραπεζών όμως (γύρω στο 3,8%) η δόση, αντί για 487 ευρώ, βγαίνει στα 699 ευρώ.

Ο δανειολήπτης, δηλαδή, που θα αγοράσει σπίτι με το πρόγραμμα της κυβέρνησης γλιτώνει στα 30 έτη αποπληρωμής 211,21 ευρώ κάθε μήνα.

Αν οι 150.000 του δανείου έχουν διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, το κέρδος φτάνει στα 507 ευρώ τον μήνα. Η δόση με το πρόγραμμα στέγης της κυβέρνησης βγαίνει στα 586 ευρώ, ενώ με «κανονικό» στεγαστικό από τράπεζα θα ήταν 1.094 ευρώ.

Τα ακίνητα που θα αγοραστούν πρέπει να είναι πάνω από 15 ετών, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και η συνολική τους αξία να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Κατά κανόνα, πρόκειται για παλαιά σπίτια, που όμως έχουν πλεονεκτήματα όχι μόνο στο θέμα της τιμής, αλλά και στο γεγονός ότι η αγορά τους μπορεί να συνδυαστεί με πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ το σημαντικότερο είναι ίσως ότι η δανειοδότηση των νέων θα είναι πιο εύκολη σε σχέση με ένα ακίνητο εκτός των προδιαγραφών του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς το 75% των δανείων θα είναι άτοκα και μόνο το 25% θα έχει τόκο.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα ξεκινήσει τον Μάρτιο με τη χορήγηση χαμηλότοκων ή και άτοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους 25-39 ετών. Στην περίπτωση ζευγαριού, απαιτείται ο ένας εκ των δύο να ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές του στεγαστικού προγράμματος είναι διαθέσιμα προς αγορά σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, όπου τα νέα ζευγάρια θέλουν να κάνουν το πρώτο ξεκίνημα της ζωής τους.

Ενδεικτικά, στην Αττική σπίτια παλαιότητας άνω των 15 ετών και αξίας έως 200.000 ευρώ βρίσκει κανείς σε Πατήσια, Γκύζη, Κυψέλη, Πεδίον του Αρεως, Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα, Ηράκλειο, Λυκόβρυση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Βύρωνα, Κορυδαλλό, αλλά και σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό. Στις περιοχές αυτές, όπως και σε πολλές άλλες γειτονιές, προσφέρονται σπίτια 20ετίας και 25ετίας ή και 30ετίας σε τιμές πώλησης κάτω από 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, είτε πρόκειται για διαμερίσματα των 80-100 τετραγωνικών είτε και για παλαιές μονοκατοικίες έως 150 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα, οι περιοχές Ανάληψη, Μπότσαρη, Νέα Παραλία, η Πυλαία και η Τούμπα, όπως και η Ανω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη και Βαρδάρης – Λαχανόκηποι θεωρούνται από μεσίτες ως καλές περιοχές με παλαιά σπίτια, ενώ στις πιο οικονομικές είναι ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο, ο Δήμος Μίκρας, η Πολίχνη, οι Συκιές, η Καλλιθέα, η Χαλκηδόνα, ο Αγιος Αθανάσιος, ο Λαγκαδάς κ.λπ.

Οροι και κριτήρια

Οι όροι των δανείων έχουν ως εξής:

1. Οι υποψήφιοι αγοραστές που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, με ανώτερο όριο έως 16.000 ευρώ για άγαμο, έως 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι 27.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι να μη διαθέτουν άλλο ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

2. Το ανώτατο ποσό ανέρχεται σε 150.000 ευρώ για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, μεγέθους έως 150 τ.μ. και τουλάχιστον 15ετίας.

3. Η συμμετοχή του δανειολήπτη με δικά του χρήματα θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% της αξίας του ακινήτου.

4. Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 30 έτη.

5. Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή του δανειολήπτη.

6. Το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με κεφάλαια από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το υπόλοιπο 25% θα είναι έντοκο (με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο) με κεφάλαια τραπεζών. Συνεπώς, οι τόκοι θα διαμορφώνονται περίπου στο 1/4 ενός «κανονικού» στεγαστικού δανείου. Για τριτέκνους ή πολυτέκνους το δάνειο θα είναι άτοκο εξ ολοκλήρου. Επίσης, το δάνειο θα γίνεται άτοκο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 ή περισσότερα παιδιά.

7. Δεν θα προβλέπεται εγγυητής.

» Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί αρχικά με 375 εκατ. ευρώ μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.