Τρεις κρίσιμες ημερομηνίες υπάρχουν μέσα στον Φεβρουάριο και μια τον Μάρτιο για να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν πάρει παράταση.

Οι ημερομηνίες

Σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταφέρει μια σειρά από προθεσμίες για την φόρων, δηλώσεων και μεταβιβάσεων προκειμένου να δώσει ανάσες στους φορολογουμένους λόγω της κακοκαιρίας αλλά και της πανδημίας.

Οι κρίσιμες προθεσμίες

Η μία ημερομηνία είναι η σημερινή, ενώ οι άλλες είναι η 15η Φεβρουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου και η 31η Μαρτίου. Ειδικότερα:

4 Φεβρουαρίου

Εκπνέει η προθεσμία για τρεις υποχρεώσεις που αφορούν και επιχειρήσεις σε περιφέρειες που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται για την:

Υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ. Σήμερα θα πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος ή να καταβληθεί η πρώτη δόση στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.
Άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

15 Φεβρουαρίου 2022

Λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη ευκαιρία που έχουν τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση για το στην πλατφόρμα myΘέρμανση προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα των 100-750 ευρώ.

Λήγει η προθεσμία που έχουν οι συνταξιούχοι για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

28 Φεβρουαρίου 2022

Στο τέλος του μήνα λήγουν μια σειρά από υποχρεώσεις, όπως:

Η πληρωμή των του 2022 και η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων των οχημάτων.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Χθες τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021.

Η προθεσμία υποβολής χωριστών δηλώσεων από τα ζευγάρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

Υποβολή δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.

Υποβολή δηλώσεων φορολογουμένων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.

Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

Υποβολή δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.
31 Μαρτίου 2022

Στα τέλη Μαρτίου εκπνέουν δύο κρίσιμες προθεσμίες:

Η δυνατότητα για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
Η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15% από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ