Φόρους ύψους 162,6 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεόνασματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία του προυπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τα έσοδα κυρίως τα φορολογικά παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένες ωστόσο οι απώλειες αντισταθμίζονται από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών. Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορείας και τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκε ο ΦΠΑ του καλοκαιριού, σύμφωνα με το liberal.

Το τελευταίο δίμηνο του έτους νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν συνολικά 9,75 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, δύο ακόμα δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και οι επιχειρήσεις δύο ακόμα δόσεις. Στο τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει ότι τα φορολογικά έσοδα στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασαν στα σε 40,75 δισ. ευρώ. Με βάση το στόχο που έχει τεθεί, το σύνολο των ετήσιων εισπράξεων θα πρέπει να φθάσει στα 50,509 δισ. ευρώ. Δηλαδή πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους 9,756 δισ. ευρώ.

1. . Στα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις φετινές δηλώσεις προκύπτει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους καταβάλλει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε1.066 ευρώ.

2. . Στα τέλη Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν τρεις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το δημόσιο φθάνει τα 1,3 δισ. ευρώ.

3. Έως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 5 δισ. ευρώ από έμμεσους.

4. Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

5. Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.