Το δολάριο υποχωρεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αμφιβολιών για το αν η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τη στήριξή της.

Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο ενός μήνα, ενισχυμένη από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπέρ μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής μετά την αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 3% τον Αύγουστο και εν μέσω ενδείξεων ότι η Fed δεν βιάζεται να συσφίξει την πολιτική της.

Το ευρώ διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα υψηλά επίπεδα μηνός (1,1857 δολάρια), ενισχυμένος από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ ισχυροποιήθηκε και έναντι άλλων νομισμάτων, φθάνοντας στα 130,44 γεν και τις 86,02 πένες της βρετανικής λίρας χθες.

Δυσκολεύεται, ωστόσο, να κινηθεί πάνω από τα 1,18 δολάρια, πιθανόν επειδή η κατεύθυνση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική υποδηλώνει ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν έως ότου γίνουν αναγκαίες οι αυξήσεις στα επιτόκια.

Το δολάριο υποχωρεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αμφιβολιών για το αν η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τη στήριξή της. Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων.

Οι δηλώσεις υπέρ μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τον Πάουελ και άλλους αξιωματούχους της Fed, σε συνδυασμό με κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία, οδήγησαν στην υποχώρηση του δείκτη ισοτιμίας του δολαρίου κατά 1,4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μετά τις 20 Αυγούστου που είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό επίπεδο 9μήνου.

Αντίθετα, το ευρώ στηρίχτηκε από τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, όπως αυτά για την αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας και τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ