Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το Σάββατο νέα ανακούφισης για τις αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Την ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο  και το φυσικό αέριο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το πρωί της Πέμπτης.

«Η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο» ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα συζητήσουμε και τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας καθώς υπάρχει ανησυχία για τις αυξήσεις του . Θα ζητήσουμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να γίνονται παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συγκρατηθούν οι τιμές»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας λέγοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για την πανδημία καθώς υπάρχει ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον η οποία αργά ή γρήγορα θα πάει σε όλες τις χώρες».

«Είναι επιβεβλημένο να επιταχυνθεί ο δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση καθώς οι επιστήμονες δείχνουν ότι είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας».

Όπως γράφει το Newsbomb η κυβέρνηση μέσα στο τελευταίο τετράμηνο έχει διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αλλά αυτό το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά το 2022 για να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως ο στόχος του Προϋπολογισμού 2022 για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ (4,620 δισ. ευρώ) και για συνολικές δαπάνες 65,594 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα πρόσθετη επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Αυτή θα αυξηθεί στα επίπεδα των 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 130 ευρώ που είναι σήμερα και θα αφορά και τις καταναλώσεις ρεύματος του μηνός Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα έχουν μία ελάφρυνση της τάξεως των 69 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση των πρώτων 300 κιλοβατωρών μηνιαίως.

Στην τρέχουσα φάση τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται σχέδια για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης των ανατιμήσεων των καυσίμων, ο οποίος θα λειτουργεί με αλγορίθμους! Σκοπός του μηχανισμού είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στην χονδρεμπορική και να παρέχει επιδότηση στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι. Θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο και θα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης.

Το ζήτημα είναι ποιος θα μείνει εκτός του μηχανισμού. Διότι εάν εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα μείνουν εκτός στήριξης 8 στα 10 νοικοκυριά.