– Την ενεργοποίηση καταβολής για τη νέα επιταγή ακρίβειας έως 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα φέρνει η κατάθεση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Πιο αναλυτικά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού θα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν την απόδοση της «επιταγής» σε όσα νοικοκυριά το έχουν ανάγκη.

Οι ανακοινώσεις για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα καθορίσουν και το ύψος των ποσών που θα χορηγηθούν, αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων.

Βάσει των σχετικών πληροφοριών, από τα αποτελέσματα θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα «ανοίγει» ο δρόμος για την επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 – 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένεται να γίνουν προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Αναμένεται να χορηγηθεί στις παρακάτω κατηγορίες πολιτών:

σε οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα
στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ)
σε άτομα που έχουν ποσοστό αναπηρίας
σε μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους άνεργους στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 μήνες και έως 24 μήνες.

Ενδέχεται να συμπεριληφθούν στο μέτρο και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

Πέρυσι πάντως η «επιταγή ακρίβειας» είχε δοθεί σε έναν διευρυμένο κύκλο «ευάλωτων» νοικοκυριών, καθώς συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου ήταν 2,3 εκατομμύρια πολίτες και το συνολικό κόστος είχε διαμορφωθεί σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε συνταξιούχους.

Φέτος τα ποσά της ενίσχυσης αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μεταξύ 20 με 22 Δεκεμβρίου.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να είναι τα εξής:

Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 9.600 ευρώ το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό τεκμαρτό, εισόδημά των πολιτών για το φορολογικό έτος 2022.
Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 9.600 ευρώ το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά των πολιτών για το φορολογικό έτος 2021.