: Περισσότερα φθηνά ακίνητα- Το μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες και τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος για την αγορά ακινήτων και τα νοικοκυριά, έκαναν τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε βελτιωτικές παρεμβάσεις με αρχή τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού στα 750 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις ανοίγουν την πόρτα σε περισσότερους πολίτες με την αλλαγή των κριτηρίων, ενώ αυξάνουν και τα ακίνητα που μπορούν να επιλεγούν. Αλλαγές που έρχονται να απαντήσουν στην κριτική που δέχθηκε το πρόγραμμα, κυρίως για τη μικρή προσφορά επιλέξιμων ακινήτων στην αγορά.

Πλέον και σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητα που τρέχει το πρόγραμμα, μεσίτες και τράπεζες αναμένουν «απογείωση» αιτήσεων και εγκρίσεων.

Με δύο λόγια, οι βελτιώσεις φέρνουν διπλά λεφτά, περισσότερους ωφελούμενους και περισσότερα ακίνητα.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις σημαντικότερες ρυθμίσεις που έρχονται, είναι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ από τα 375 εκατ. ευρώ στα 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν ακόμα περισσότερες αιτήσεις στο καθεστώς των προεγκρίσεων των δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Στο κομμάτι των ωφελούμενων, διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη το κατώτατο εισοδηματικό όριο ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης του εισοδήματος, καθώς και ότι το εν λόγω εισόδημα δύναται να είναι πραγματικό ή/και τεκμαρτό.

Συνεπώς, όπως εξήγησε και από το βήμα της Βουλής η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, γίνεται σαφές ότι το πρόγραμμα αφορά ακόμη περισσότερους δικαιούχους.

Εξίσου σημαντικό ότι διευρύνονται και οι επιλογές ακινήτων με τη νέα διάταξη που διευκρινίζει ότι τα 15 έτη του ακινήτου υπολογίζονται από το χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από το χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής αλλά και με την έκτασή του, καθώς διευκρινίζεται ότι στον περιορισμό υπέρβασης των 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα-παρακολουθήματα.

Οπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, για πολλούς, το πρόγραμμα αποτελεί μονόδρομο για να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι. Οσοι πάρουν την τελική έγκριση μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς. Με το 75% του κεφαλαίου να χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, στη σημερινή αγορά των επιτοκίων, είναι «χρυσή ευκαιρία».

Ακόμα καλύτερη για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς εκεί το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του. Το κέρδος από την επιδότηση των επιτοκίων είναι τέτοιο που σχεδόν συγκρίνεται με το κόστος επίπλωσης και ανακαίνισης της νέας τους κατοικίας.
4.644 αγορές κατοικιών

Tο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο, κάτι το οποίο φαίνεται να υποστηρίζεται και από τα νούμερα της ΔΥΠΑ. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 80%.

Από αυτές προέγκριση έλαβαν οι 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Τα δάνεια που ήδη έχουν εγκριθεί, καθώς έχει βρεθεί το ακίνητο, είναι 4.644 με μέσο όρο ποσού έγκρισης περίπου 104.900 ευρώ. Ισως το πιο σημαντικό στοιχείο του προγράμματος, είναι η ταχύτητα με την οποία υλοποιείται.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι πρώτες εκταμιεύσεις ολοκληρώθηκαν στους πρώτους 3,5 μήνες λειτουργίας του, όταν ένα μέσο στεγαστικό δάνειο χρειάζεται περίπου 7 μήνες για να διεκπεραιωθεί.