Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την Ημερησία, το φυσικό αέριο βρίσκεται πλέον τις τελευταίες ημέρες σταθερά στην περιοχή των 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ και το είναι για 3η συνεχόμενη ημέρα παραμένει πάνω από τα 400 ευρώ.

Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, μια τιμή που ναι μεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον δεν επιδεινώνεται η κατάσταση.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει έντονη ανησυχία, αφού βλέπουν ότι ναι μεν το καλοκαίρι λειτουργεί ως χαλί που κρύβει όλα τα προβλήματα, αλλά αναμφίβολα η ημέρα που θα εμφανιστούν εκ νέου δεν είναι μακριά.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους οικονομικούς υπουργούς να του ετοιμάσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης των αδυνάμων το οποίο και θα το παρουσιάσει στην ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να προστεθούν και γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο μέτωπο της Ουκρανίας η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ ανησυχία υπάρχει και από την εικόνα που υπάρχει στην Ασία και στις σχέσεις ΚίναςΤαϊβάν, ειδικά μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Η ρευστή αυτή κατάσταση σε διεθνές επίπεδο προκαλεί, όπως είναι φυσικό, ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από τη μία υπάρχουν ισχυρά όπλα, όπως ο τουρισμός που μπορεί εν μέρει να ισορροπήσει την κατάσταση, και από την άλλη το κομμάτι των αυξήσεων σε βασικά προϊόντα που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αφού αφαιρεί διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά.

Χθες, για παράδειγμα, η τιμή του ήταν πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Χθες ναι μεν σημείωσε οριακή κάμψη, αλλά διατηρήθηκε πάνω από το όριο αυτό. Από την άλλη και η τιμή του ρεύματος ήταν πάνω από τα 400 ευρώ, που είναι στα ιστορικά υψηλά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν αναζητήσεις ώστε να βρεθούν λύσεις για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά η άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μικρή «ανάσα» από τα καύσιμα

Το ενθαρρυντικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι η μικρή αποκλιμάκωση των τιμών των . Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, γύρω στα 2,15 ευρώ/λίτρο, έναντι 2,399 ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει υποχωρήσει στα 1,90 ευρώ, από 2,112 ευρώ πριν από έναν μήνα. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,689 ευρώ, δηλαδή 0,46 ευρώ χαμηλότερα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης πωλούνταν 0,50 ευρώ φτηνότερα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ