Επιμένει ο Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/05/2019 - 18:01 | Author: Newsroom Ipaidia

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές το 2019 επαναλαμβάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με δηλώσεις του στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται κόπωση στην πορεία των εσόδων και ανύπαρκτα περιθώρια για παροχές. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό οι επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας», σχολιάζουν οι FT, «έχει προειδοποιήσει ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και πιστωτές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το πακέτο με τις μειώσεις στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό μπόνους μπορεί να κοστίσουν περίπου 1 δισ.ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις δηλώσεις στους Financial Times ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επιπλέον προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές. Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης» δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Loading...


  • europalso

    ideascentral