– νέα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση από 300 έως 1.000 ευρώ που θα δίνεται στις οικογένειες που θα προχωρήσουν στην παιδιού .

Το αυξημένο θα δίνεται με εισοδηματικά στους ανάδοχους , ενώ θα φτάνει στα 1.000 ευρώ τον μήνα για παιδιά με αναπηρία τα οποία έχουν αυξημένα έξοδα και απαιτείται ειδική φροντίδα, σύμφωνα με το Insider.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που η οποία θα περιλαμβάνει τα κριτήρια για τους ανάδοχους γονείς, αλλά και τις κλίμακες οικονομικής ενίσχυσης των οικογενειών έως το 26ο έτος της ηλικίας του παιδιού, είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Το επίδομα αναδοχής απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά και είναι ανατάσχετο. Θα καταβάλλεται μόνο για την αναδοχή παιδιού και όχι για την , καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 παιδιά βρίσκονται μέσα στα ιδρύματα.

Επίσης προβλέπονται διάφορα κίνητρα για τα παιδιά σε αναδοχή, όπως προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς μπορούν να κάνουν μία στο και να ξεκινήσουν την διαδικασία της αναδοχής που είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα από εκείνη της υιοθεσίας.

Θα πρέπει να επισυνάψουν τα που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθούν από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθούν κατάλληλοι για γονείς, να λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και θα ενταχθούν στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα. Όλη η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως 10 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη διάταξη της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, καταργήθηκε ένα μεγάλο εμπόδιο στην διαδικασία των αναδοχών, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δυνατότητα υιοθεσίας/αναδοχής όσοι είχαν στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους ανθρώπους με αναπηρίες.