Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Τί αλλάζει

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/08/2016 - 00:20 | Author: Newsroom Ipaidia

«Αλλαγή χρήσης» στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ , ετοιμάζεται να προτείνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, μετατρέποντάς το, εμμέσως πλην σαφώς, σε επιδότηση της εργασίας.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένεται συμφωνα με πληροφοριες απο το dikaiologitika.gr να προτείνει στο εξής η πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να πραγματοποιείται με κάλυψη από τον ποσού που αντιστοιχεί στο (360 ευρώ), για χρονικό διάστημα ανάλογο με την επιδότηση.

Οι επιχειρηματίες με τον τρόπο αυτόθα μειώσουν τη δαπάνη για κάθε μία τέτοια πρόσληψη, αφού θα καλύπτουν το ποσό που χρειάζεται, από τα 360 ευρώ και άνω. Εάν υποθέσουμε ότι θα προσληφθεί άνεργος με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα δαπανήσει μόνο 226 ευρώ το μήνα, τα υπόλοιπα 360 θα τα παρέχει ο . Επίσης, θα προταθεί στις επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω , ακόμα και μετά τη λήξη της , καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%.

Το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει και αλλαγές στο πρόστιμο (10.550 ευρώ ανά περίπτωση) της ανασφάλιστης εργασίας. Στις περιπτώσεις που θα εντοπίζεται ανασφάλιστος εργαζόμενος για πρώτη φορά από κάποια επιχείρηση, θα ζητείται να καλυφθεί μέρος του προστίμου (πχ 3.500 ευρώ), ως ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή να δηλωθεί ο εργαζόμενος και να δουλεύει κανονικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν η ίδια επιχείρηση υποπέσει σε ανάλογο παράπτωμα για δεύτερη φορά, τότε θα καλείται να πληρώσει τα 10.550 ευρώ και αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί και τρίτη φορά, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση για 10 ημέρες, τουλάχιστον.

Προτείνει επίσης τη θέσπιση τεκμαρτού ποσού ασφαλιστικής εισφοράς, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος, τον τζίρο και τη γεωγραφική θέση μιας επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν φαινόμενα εισφοροδιαφυγής, ειδικά στο σκέλος που επιχειρήσεις δηλώνουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, τους οποίους απασχολούν όμως με πλήρες ωράριο.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: