ΕΝΦΙΑ: Πότε θα γίνει η νέα μείωση – Προς παράταση η πρώτη δόση

: Yπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για την ανάρτηση των του στο Taxisnet. Παράταση λίγων ημερών αναμένεται να πάρει η πληρωμή της πρώτης δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Open από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

– Παράταση

Για να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του στο και να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υπολογιστεί αφενός η κατάργηση του φόρου σε 28 μικρά νησιά της χώρας, όπως ανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και επιπλέον να επανυπολογιστεί ο σε 16 περιοχές της χώρας στις οποίες άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες με απόφαση του ΣτΕ πριν από μερικές ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Alpha ότι θα ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα για να μην αντιμετωπίσουν οι πολίτες πρόβλημα με τον . Το ζητούμενο είναι πλέον αν οι πολίτες θα υποχρεωθούν σε διπλή δόση μέσα στον επόμενο μήνα, όπως συνέβη και με αυτούς που δεν είχαν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις ως το τέλος Ιουλίου και αναγκάστηκαν σε διπλή δόση τον Αύγουστο.

Στο τραπέζι και όχι στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ωστόσο το όλο εγχείρημα έχει παγώσει μόνο και μόνο λόγω του παγώματος της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με το capital.gr.

Η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης αφορούσε του σε ποσοστό 30%. Το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 22%. Η μείωση ήταν 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες, 20% για τις μεσαίες περιουσίες (έως 1.000.000 ευρώ) και 10% για τις μεγαλύτερες περιουσίες.

Το επόμενο στάδιο του σχεδιασμού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προβλέπει δυο βήματα. Το πρώτο βήμα είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Η εξίσωση αυτή θεωρείται κομβική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους θεσμούς καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει διαρθρωτική κίνηση με θετικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα μέσω του περιορισμού της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Επίσης, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες θα συνοδευτεί με επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και σε εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχές οι οποίες σήμερα υποφορολογούνται. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές που εμφανίζουν υψηλή εμπορική αξία αλλά φορολογούνται ως αγροτεμάχια, δηλαδή με πολύ χαμηλές αξίες.

Από τις παραπάνω αλλαγές εκτιμάται ότι θα προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την δεύτερη και τελευταία μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση αυτή θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 8% αλλά με έμφαση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναταράξεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η όλη διαδικασία της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών έχει ανασταλεί. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει εντός του 2021, σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό μέτωπο, ή και το 2022. Τότε θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή πρώτης δόσης -Ποιοί δικαιούνται μειώσεις

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !