που θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι , λόγω της προσωπικής τους διαφοράς.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι δεν έλαβαν την ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και όσοι έλαβαν μικρή αύξηση, θα λάβουν το «μπόνους» το επόμενο διάστημα.

θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι ανάλογα με την προσωπική τους διαφορά, ως έκτακτη ενίσχυση για όσους δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23. Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ποιοι μένουν εκτός

Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι συνταξιούχοι δεν έλαβαν αύξηση, δεν πήραν την επιταγή ακρίβειας τον Δεκέμβριο και δεν επωφελήθηκαν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς το ποσό που λαμβάνουν είναι ήδη χαμηλό.

Επομένως, το «μπόνους» δεν θα πάρουν:

Οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αύξηση.
Οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει επιταγή ακρίβειας, κι ας μην πήραν αύξηση στη σύνταξή τους.

Πότε καταβάλλεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί εντός του Μαρτίου και το ύψος της θα είναι κλιμακωτό. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες το βοήθημα έως 300 ευρώ θα είναι οριζόντιο για τους περίπου 150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800 – 1.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια κίνηση που επιτρέπει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού:

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί. Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση. Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «είναι μια σημαντική παρέμβαση πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες. Και σε αυτούς που θα μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη πλευρά, ότι δίνουμε βοηθήματα και για πολιτική προσωρινής σύνταξης των συνταξιούχων θα επαναλάβω ότι αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλή σύνταξη που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμιά αύξηση στη σύνταξη τους εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης τιμών η ελληνική πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή την σχέση ειλικρίνειας που έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες να λέμε δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου θυμούνται πως έκλαιγαν έξω από το ATM το 2015 όταν έκλεισαν οι τράπεζες και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτει».

Αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θα εξειδικεύσουν τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.