Έρχεται που δεν έλαβαν αύξηση εξαιτίας προσωπικής διαφοράς, με την καταβολή του να τοποθετείται πριν το Πάσχα και χωρίς την κατάθεση δικαιολογητικών.

Τονίζουμε ότι  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος ύψους 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα των συντάξιμων αποδοχών, σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ».

Χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Όταν γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Και θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς, οι οποίοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς όταν ήταν οι ίδιοι, οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται σήμερα και λέει ως δια μαγείας με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα μπορεί αυτή να την καταργήσει όποτε πράγματι υπήρχαν αδικίες […] Είμαστε σήμερα στην θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023.

Επειδή, όπως έχω πει πολλές φορές η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και τις τυχόν αυξήσεις που έλαβαν».

Επίσης σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, αναμένεται ακόμα να ανακοινωθεί αύριο.«Ένα από τα αιτήματα ήταν πώς γίνεται, αν έχω χάσει κάποια ρύθμιση, να αναβιώσει. Η απάντηση είναι :”Ναι” θα γίνεται. Θα γίνει και αυτή η ανακοίνωση», είπε ο πρωθυπουργός. «Με δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις, από τις οποίες είχαν βγει» είπε

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023: «Εχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα», και συμπλήρωσε: «Το έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Τεταρτη 14 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη των σημερινών εξαγγελιών Μητσοτάκη θα παραλάβει το επιτελείο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για να εξειδικεύσει τα μέτρα.