Με μια πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στο θα μπορούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Δείτε στο ipaidia.gr ποιοί είναι οι δικαιούχοι.

Σε επικοινωνία του Newsbomb με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημάνθηκε από την πλευρά του υπουργού πως σε λίγες ημέρες από την υποβολή της αίτησης, τα χρήματα θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα οι του συγκεκριμένου κλάδου που παρέμειναν κλειστές στις εορτές και δεν μπορούσαν να δουλέψουν ούτε με το σύστημα του θα λάβουν εκτάκτως 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης:

«Θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με μέθοδο click away. Μιλάμε για περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κ.α. ή η περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε σκληρό lockdown. Θα λάβουν έκτακτη – όχι επιστρεπτέα ή δάνειο – 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στήριξη από την κυβέρνηση».

Τον Απρίλιο το «»

Eν τω μεταξύ τρέχουν οι διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τις επιχειρήσεις, όπως δήλωσε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως το νέο εργαλείο θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.

Το «Γέφυρα 2», βάσει του οποίου θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για μια σειρά μικρομεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες,.

Στο Γέφυρα 2 θα μπουν δάνεια τα οποία είναι ενήμερα, δάνεια που είναι σε καθυστέρηση, αλλά και δάνεια που έχουν καταγγελθεί υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ρυθμιστούν.

Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τους οφειλέτες με επιχειρηματικά δάνεια εξυπηρετούμενα, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένα, θα δίνει ο νόμος για τη συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του Covid-19.

Σύμφωνα με τραπεζικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στο πρόγραμμα δύναται να ενταχθούν περίπου 150.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια εξυπηρετούμενα, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά και καταγγελμένα, με τις συνολικές οφειλές να υπολογίζονται στα 40 με 50 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί από το ελληνικό δημόσιο ως επιδότηση των τόκων των δανείων θα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή ανά 3μηνο.

Οι

Συγκεκριμένα για τα δάνεια που μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου ήταν σε καθυστέρησή 90 ημερών η συνεισφορά του Δημοσίου για τους 3 πρώτους μήνες ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης, για τους επόμενους 3 μήνες στο 80% και για το τους 3 τελευταίους στο 70%.

Στην περίπτωση που τα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η κρατική επιδότηση, ανά τρίμηνο, διαμορφώνεται σε 80%, 70% και 60%.

Για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα, η κρατική επιδότηση κλιμακώνεται από 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο και 30% το τρίτο τρίμηνο.