– Ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας,  μέριμνα για τους ανέργους, και ιδίως όσους εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω πολιτικών όπως η ασφάλιση κατά της ανεργίας, η συνδρομή στην αναζήτηση θέσεων εργασίας, η διευκόλυνση για την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας και η κατάρτισή τους.

«Αυτό που έχει γίνει στην αγορά εργασίας θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας, αν μας ρωτούσατε να κάνουμε τον απολογισμό μας καθώς φθάνουμε στη λήξη της κυβερνητικής μας θητείας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συζήτησης στην

Επεσήμανε πως «έχουμε καταφέρει να εκσυγχρονίσουμε έναν οργανισμό που ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις, για να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας, η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα. Κι όταν μιλάμε για ανάγκες, μιλάμε για ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως πολύ σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη συζήτηση που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους δεν μιλούσαν για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αλλά για θέσεις στην αγορά και έδωσε συγχαρητήρια στην υπηρεσία, στον διοικητή, στο υπουργείο στη Γενική Γραμματέα γιατί «έχουμε πια μία υπηρεσία απασχόλησης που λειτουργεί ως εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

Με αναφορά σε παρέμβαση συμμετεχούσης στη συζήτηση, υπογράμμισε ότι υπάρχει μία φυσική καχυποψία επιχειρήσεων και εργαζόμενων όταν το Δημόσιο αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία και «αυτή σε έναν βαθμό έχουμε καταφέρει να την ξεπεράσουμε». Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την καχυποψία των ίδιων των εργαζόμενων και τόνισε την ανάγκη οι υποψήφιοι να δουν αυτήν τη διαδικασία και λίγο εκπαιδευτικά, επισημαίνοντας πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα για κάποιον που συμμετέχει στις «Ημέρες Καριέρας» είναι μία σημαντική εμπειρία.

Όπως ανέφερε, μιλάμε για δουλειές που θα είναι ωφέλιμες για την επιχείρηση και δημιουργικές για τους εργαζόμενους, κι αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πετύχουν οι «Ημέρες Καριέρας».

Υπογράμμισε την αξία στη σύνταξη του βιογραφικού και μετά το πόσο σημαντικό είναι το «πώς στέκεσαι σε μία συνέντευξη», ενθαρρύνοντας την Υπηρεσία να παρέχονται και μέσω διαδικτύου τα σχετικά σεμινάρια που ήδη προσφέρει διά ζώσης.

«Οι ιστορίες που ακούμε είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση για το ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε επόμενη παρέμβασή του, επισημαίνοντας πως η όλη συζήτηση γίνεται μόνο για ένα μέρος της δουλειάς που κάνει η ΔΥΠΑ, ενώ υπάρχουν και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το καινούργιο ΕΣΠΑ. «Δεν το κρύβουμε ότι στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για έναν στόχο απολύτως εφικτό.

«Το επόμενο μέτωπο, το μεγάλο μέτωπο, το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας, αφορά δύο πτυχές: Το πρώτο είναι πώς θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου βλέπουμε ότι ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού. Κι αυτό έχει να κάνει και με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε πως έχει σημασία να συνδέσουμε την κατάρτιση με την πιστοποίηση ώστε να αλλάξει εκ των πραγμάτων και η προσέγγιση ακόμη και των ίδιων των εργαζομένων για την κατάρτισή τους. Επίσης ότι σκοπός όλων των σχετικών προγραμμάτων είναι να μετατρέψουμε τελικά την επιδότηση ανεργίας σε επιδότηση εργασίας και πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με μία διαφορετική φιλοσοφία. Με μία διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει να κάνει κανείς ενεργές πολιτικές απασχόλησης σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Χατζηδάκης: Κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους – 100.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τη συμβολή της ΔΥΠΑ

«Στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εφαρμόζουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της 14ης «Ημέρας Καριέρας» της ΔΥΠΑ, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «οι “Ημέρες Καριέρας”, που φέρνουν κοντά τις επιχειρήσεις και τους αναζητούντες εργασία, αποτελoύν καθημερινότητα των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, είναι κάτι σχετικά νέο, αφού ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021, έχει, όμως, να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς, σε περίοδο 16 μηνών, 700 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις, ενώ 28.000 άνεργοι προσήλθαν».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι «Ημέρες Καριέρας» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον μετασχηματισμό του παλιού ΟΑΕΔ. «Η νέα ΔΥΠΑ ψηφιοποιείται και λειτουργεί με νέα λογική και για τα επιδόματα που παρέχει», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Όπως είπε, σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα οι μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», όπως το επίδομα εργασίας, η εισαγωγή επιδοματικών κριτηρίων για την καταβολή των ωφελημάτων της ΔΥΠΑ, το σύστημα τριών προσφορών και τριών αρνήσεων για την προσφορά θέσεων εργασίας.

«Στόχος μας είναι η ΔΥΠΑ να εξυπηρετεί τους πραγματικούς ανέργους, αυτούς που αναζητούν ενεργά εργασία και είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω ότι η κοινωνία έχει “αγκαλιάσει” αυτό το βήμα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε, λέγοντας: «Προχωρούμε μπροστά όχι μόνο με αυτά, αλλά και με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι ρυθμοί, χάρη και στην αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε και η συμβολή της ΔΥΠΑ είναι καθοριστική, καθώς πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, λόγω της ενεργούς συμμετοχής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης».

«Εφαρμόζουμε, λοιπόν, πράγματι μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα. Χαρίζουμε τα λόγια στους άλλους και προχωρούμε μπροστά με έργο για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους, για όλους αυτούς που χρειάζονται τη βοήθεια του κράτους», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ