Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από 2 ως και 83 ευρώ το μήνα που θα γίνουν άμεσα αντιληπτές τον επόμενο μήνα και με αναδρομικές χρεώσεις για τους μισθούς Ιανουαρίου που πληρώνονται 27 Δεκεμβρίου φέρνουν οι αλλαγές στον υπολογισμό των εισφορών κύριας σύνταξης από την 1/1/2017.

Η νέα εγκύκλιος που καθορίζει τι αλλάζει στις ασφαλιστικές κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και σε ποιες αποδοχές θα επιβάλλεται η εισφορά 6,67% είναι έτοιμη και το περιεχόμενό της αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου από 1/1/2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων 6,67% για κύρια σύνταξη στους ΔΥ θα είναι στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν με το νέο μισθολόγιο.

Δεν θα επιβάλλεται κράτηση στις έκτακτες απολαβές (π.χ από συμμετοχή σε επιτροπές), όπως επίσης αποκλείστηκε και η ασφαλιστική κράτηση στα ποσά των υπερωριών, παρότι καταβάλλονται σε τακτική μηνιαία βάση, πλην όμως δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές. Στους λειτουργούς του Δημοσίου και σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους, οι οποίες είναι υψηλότερες, οπότε και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες των 83 ευρώ.

Οι νέες κρατήσεις δεν θα χρεωθούν στις 27 Δεκεμβρίου, γιατί ήδη οι αποδοχές των υπαλλήλων εκκαθαρίστηκαν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών με τις παλιές τους εισφορές, αφού δεν βγήκε επίσημα η απόφαση.

Ωστόσο, οι κρατήσεις στους μισθούς του Ιανουαρίου θα χρεωθούν αναδρομικά με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου. Μέσα στον Ιανουάριο δηλαδή οι υπάλληλοι θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών.

Το ποσοστό εισφοράς για κύρια σύνταξη είναι το ίδιο, δηλαδή 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών. Η διαφορά είναι ότι μέχρι τώρα ως συντάξιμες αποδοχές θεωρούνταν οι αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 (παλιό μισθολόγιο), που περιελάμβαναν το βασικό μισθό, τυχόν επίδομα θέσης (105 ευρώ) και το επίδομα των 140,8 ευρώ. Σε αυτές τις αποδοχές υπολογιζόταν το 6,67% για την κύρια σύνταξη, παρότι οι υπάλληλοι έπαιρναν μεγαλύτερο μισθό στον οποίο ενσωματώθηκαν διάφορα επιδόματα από τον Νοέμβριο του 2011 και μετά.

Στην πράξη οι αποδοχές τους, παρότι ήταν υψηλότερες, εντούτοις με νομοθετική διάταξη προβλέφθηκε να πληρώνουν εισφορές επί των παλαιότερων αποδοχών που έπαψαν να λαμβάνουν από τον Νοέμβριο του 2011 και μετά.
Με τις νέες εισφορές, όπως φαίνεται στους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν έμμεσες μειώσεις μισθών γιατί ανεβαίνουν οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Με το νέο σύστημα προκύπτουν:

Μειώσεις αποδοχών από 14 ως 23 ευρώ το μήνα θα έχουν οι πτυχιούχοι Π.Ε και Τ.Ε κατηγορίας με 26 ως 38 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό.

“Ψαλίδι” ως 46 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι παίρνουν και τα επιδόματα θέσης, που είναι 290 ευρώ για τους τμηματάρχες, 350 ευρώ για τους προϊσταμένους υποδιευθύνσεων, 450 ευρώ για προϊσταμένους διευθύνσεων.

Μειώσεις ως 83 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές τους θα έχουν οι γενικοί διευθυντές που λαμβάνουν και το υψηλότερο επίδομα θέσης των 1000 ευρώ.

Οριακές αυξήσεις 4 ευρώ κατά μέσο όρο θα έχουν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι χωρίς πτυχίο (Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), χωρίς ανθυγιεινό επίδομα. Όσο λαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσό από το ανθυγιεινό επίδομα, δηλαδή τα 150 ευρώ, θα έχουν απώλειες στις αποδοχές τους.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ