Η προχώρησε σε μια αύξηση κεφαλαίου 750 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει τα αναπτυξιακά σχέδιά της στις ΑΠΕ.

Μια παράξενη ιδιωτικοποίηση

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων ρύπων και της τιμής του δημιουργούν πίεση στη ρευστότητα της ΔΕΗ ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και από την άλλη αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επισπευθεί.

Μέχρι πρότινος, όταν οι τιμές φυσικού αερίου ήταν σε προσιτά επίπεδα, το φυσικό αέριο ήταν, το καύσιμο γέφυρα, που θα αποτελούσε τη λύση στην παραγωγή ενέργειας, την εποχή της απολιγνιτοποίησης, κι ενώ ακόμη οι ΑΠΕ δεν είναι ώριμες τεχνολογικά για να στηρίξουν πλήρως το ενεργειακό σύστημα. Σήμερα όμως, οι δυσθεώρητες τιμές που έχει φτάσει, αποδεικνύουν ότι δεν αποτελεί λύση και ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ πρέπει να επισπευθούν.

Αυτό είπε εξάλλου χθες ο Πρόεδρος της Γιώργος Στάσσης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για το εξάμηνο του 2021 στην οποία συμμετείχαν 120 αναλυτές. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο timing της κίνησης. Το management εξήγησε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και η ανάγκη για τη χώρα. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία αλλά και η χώρα μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις.

Για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ σε  γειτονικές χώρες, η ΔΕΗ,  όπως είπε χθες στους αναλυτές, θα επενδύσει 800 εκατ. ευρώ., ενώ 2,1 δισ. ευρώ θα επενδύσει στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, και 1 δισ. ευρώ στα δίκτυα. Ταυτόχρονα από 3,1 πράσινα GW σήμερα που προέρχονται από τα υδροηλεκτρικά, θα έχει 3,68 GW το 2022,   4,96 GW το 2023,  6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026.

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με  διαδικασία βιβλίου προσφορών με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο δεν θα ασκήσουν όλα τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα να μειώσουν τη συμμετοχή τους στο 34% από 51% σήμερα.

Η απομείωση αυτή, από τη μια συνιστά έμμεση ιδιωτικοποίηση, χωρίς όμως να εξασφαλίζονται έσοδα για το Δημόσιο. Αυτό που στοχεύουν είναι να τα απαιτούμενα έσοδα από την αύξηση ώστε να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα η αξία της εταιρίας και επομένως και η αξία της  υπόλοιπης συμμετοχής του Δημοσίου (του 34%)

Με τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ προχωρά γρήγορα στο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 5,3 δισ. στην επόμενη τριετία, για να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ  και να πραγματοποιήσει εξαγορές 800 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία και Βουλγαρία ώστε να φτάσει στα  7,2 πράσινα GW το 2024 και τα 9,1 πράσινα GW το 2026.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου – Τι θα πει στα roadshows

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.,

τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Η Γενική Συνέλευση για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου, οι τελικοί όροι της αύξησης κεφαλαίου θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και στις αρχές Νοεμβρίου θα διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Η εταιρεία ξεκινά άμεσα τις παρουσιάσεις στους επενδυτές με στόχο να παρουσιάσει αναλυτικά τη νέα ταυτότητά της, και το λεπτομερές στρατηγικό-επενδυτικό της σχέδιο.