Πνιγμένη στους και τα χαράτσια η ελλληνικά μέση οικογένεια, που «τρέχει και δεν φτάνει» προκειμένου να αντεπεξέλθει στις καθημερινές της υποχρεώσεις.

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, και τα ελληνικά νοικοκυριά μετρούν και ξαναμετρούν έσοδα και έξοδα. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κτλ…. δεν έχουν τελειωμό. Βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του Νοέμβρη, και ο χρονικός κλοιός αποπληρωμής φόρων και οικονομικών εκκρεμοτήτων «σίφγγει» όλο και περισσότερο. Το 2017 «φεύγει», αλλά τα χρέη μένουν και όχι μόνο μένουν αλλά και αυξάνονται. Και αυτή η χρονιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική, αφού ο Έλληνας φορολογούμενος αναγκάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές «εκτίναξαν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέσα στις επόμενες σχεδόν επτά εβδομάδες, οι φορολογούμενοι δεν θα κάνουν κάτι άλλο από το να πληρώνουν, να πληρώνουν, να πληρώνουν…

Ο Δεκέμβρης αναμένεται να είναι ο δυσκολότερος μήνας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς, εκτός των άλλων υποχρεώσεων, περιλαμβάνει και τα τέλη κυκλοφορίας που «κοστίζουν» περίπου 1,1 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο άλλωστε και οι συνολικές εισπράξεις του Δεκεμβρίου υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Φόροι-«φωτιά»

έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση

έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα των ΙΧ

έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ