Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα έως και 1.800 ευρώ από τη Δευτέρα σε εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε rapid test.

Τα πρόστιμα για τους εργαζόμενους που αμέλησαν να κάνουν κατά πάσα πιθανότητα θα έρχονται ηλεκτρονικά μέσω email. Σύμφωνα με την Ημερησία, έχει προκύψει ότι 21.000 εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει τα υποχρεωτικά τεστ για τον και θα κληθούν να πληρώσουν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ τα πρόστιμα φτάνουν στα 300 ευρώ για κάθε τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ημερησία, η διαδικασία που θα καταλήξει στην ανάρτηση των προστίμων είναι σε εξέλιξη και από την ερχόμενη εβδομάδα οι «αμελείς» εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις κοινοποιήσεις των προστίμων του ΣΕΠΕ. Μετά την ειδοποίηση, η οποία αναμένεται να γίνεται με email, όπου είναι εφικτό, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους την κοινοποίηση του προστίμου από το ΣΕΠΕ.

Οι τιμές των προστίμων

Το πρόστιμο θα φτάνει στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό που δεν έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και στα 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης. Αναλυτικότερα:

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα rapid test την εβδομάδα που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 450 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

5 ημέρες περιθώριο για ένσταση

Από την στιγμή της κοινοποίησης οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια. Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη