Ο λόγος γίνεται αναφορικά με τις . Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας,, η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπρσσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται για τις υπόλοιπες συντάξεις.

Ειδικότερα, μια ιδιαίτερα περιλαμβάνει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο «Σπίτι μου».

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται πλέον ότι η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στο νόμο 4387/2016 και για τις υπόλοιπες συντάξεις, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μια ακόμα παράλειψη του «νόμου Κατρούγκαλου» που δεν είχε συμπεριλάβει τις συντάξεις χηρείας στον μηχανισμό αύξησης. Με την προτεινόμενη διάταξη και αυτές οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,75% από 1η Ιανουαρίου 2023.

Μετά τη ρύθμιση αυτή το αποτέλεσμα θα είναι το κατώτατο όριο των συντάξεων χηρείας να πάει στα 413€ από 384€ που είναι σήμερα και θα παρέμενε το ίδιο τον Ιανουάριο του 2023 καθώς δεν είχε προβλεφτεί η αναπροσαρμογή του μαζί με τις υπόλοιπες συντάξεις.