Καθυστερεί το άνοιγμα για την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr και  την υποβολή αιτήσεων, καθώς δεν θα ανοίξει αυτήν την εβδομάδα όπως αναμενόταν.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση .

Για το πρόγραμμα αυτό μίλησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Το δεύτερο πρόγραμμα αυτό το δουλεύουμε πυρετωδώς για να είναι στον αέρα αρχές της επόμενης εβδομάδας, θέλουμε πολύ λίγες μέρες ακόμη για να ολοκληρώσουμε τα γραφειοκρατικά του προγράμματος αφορά στην αλλαγή θερμοσίφωνα.

Εδώ έχουμε έναν προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον προϋπολογισμό υπολογίζουμε ότι θα ωφεληθούν περίπου 120.000 νοικοκυριά. Η προϋπόθεση για να μπει κανείς σε αυτό το πρόγραμμα είναι να έχει σήμερα στο σπίτι του έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τονίζω όχι ηλιακό, διότι το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε και ως χώρα την κατανάλωση» σημείωσε η κ. Σδούκου.

Και αναφέρθηκε στα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να έχουν δικαιούχοι του προγράμματος. «Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι άρτιος, να είναι λειτουργικός διότι θα πρέπει να απεγκατασταθεί ουσιαστικά και να δοθεί προς ανακύκλωση για να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό. Εδώ τα ποσοστά των επιδοτήσεων είναι από 50% μέχρι 60%, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός.

Δηλαδή, κάποιος που έχει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας, δηλαδή είμαστε μία οικογένεια τετραμελής, έχουμε ένα εισόδημα 20.000 ευρώ, 5.000 ανά μέλος, σε αυτή την περίπτωση λαμβάνει κανείς 60% επιδότηση. Αν το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας είναι έως 30.000 ευρώ, για μια τετραμελή οικογένεια 120.000 ευρώ, σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό είναι 50%» είπε η κ. Σδούκου

«Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει επίσης, με ένα πληροφοριακό σύστημα. Θα μπουν οι αιτήσεις στο σύστημα, θα δοθεί δηλαδή κάποιος ικανός χρόνος να μπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μετά θα κλείσει η πλατφόρμα, θα γίνει ένας προσωρινός πίνακας κατάταξης των δικαιούχων με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και αυτοί στη συνέχεια θα λάβουν ένα ψηφιακό voucher το οποίο ουσιαστικά είναι δύο επιταγές, η πρώτη είναι η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος και η δεύτερη αφορά στην τοποθέτηση, δηλαδή οι συμπληρωματικές υπηρεσίες. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε και άλλους πόρους στη συνέχεια, σε όσους είναι μέσα, όπως κάναμε και με το πρόγραμμα Ανακύκλωση Συσκευών, να βρίσκουμε σταδιακά πόρους και να τους ρίχνουμε μέσα στο πρόγραμμα, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στην λίστα των επιλαχόντων να έχουν το δικαίωμα και αυτοί να ωφεληθούν» , συμπλήρωσε.

Τα “μυστικά “του προγράμματος

Μερικά από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής
Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση αγγίζει έως και το 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Δηλαδή από 510,48 ευρώ μέχρι και 904,84 ευρώ θα είναι η τελική αξία της κάθε επιταγής και αυτή θα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού). Επίσης επισημαίνεται πως η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

⦁ Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους. Αυτό θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
⦁ Πριν την αντικατάστασή τους, αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
⦁ Να είναι ηλεκτρικοί και να έχουν χωρητικότητα ≥ 40 λίτρων.

Η χρήση των vouchers

Η χρήση των vouchers για το ηλιακό θερμοσίφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Αρχικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα από τον οποίο θα αγοράσουν το νέο ηλιακό θερμοσίφωνα.
Μετά οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραγγείλουν και να παραδώσουν την επιταγή που αφορά στο προϊόν για να καλύψουν μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία, ο δικαιούχος του τα παραδίδει και η δεύτερη επιταγή θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Με την παραλαβή του προϊόντος, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην απεγκατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου ηλιακού.

Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξουν ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), τότε οι δικαιούχοι μπορούν να παραδώσουνσε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Για να ισχύσει η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος αλλά και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει οι δικαιούχοι να παραδώσουν τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου θα αγοράσουν τον νέο ηλιακό.