, που θα πληρώνει τη μετακίνηση εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε άλλη με υψηλή ζήτηση εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο OPEN ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αναστολές πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές έχουμε δώσει αναστολές πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ,, και μια σειρά ρυθμίσεων στις επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιά. Αναγνωρίζουμε πλήρως πως οι περιοχές όπως η Ρόδος έχουν πάθει πραγματική ζημιά από αυτές τις πυρκαγιές. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αναστολές και είδη ισχύουν από σήμερα οι αναστολές πληρωμές στον ΕΦΚΑ. Θα δούμε τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε. Δεν θα αφήσουμε το τουριστικό προϊόν της Ρόδου να πάθει ζημιά» επεσήμανε.

Σημειώνεται πως τα μέτρα δεν ισχύουν μόνο για τη Ρόδο, αλλά και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές.

Για τους συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, λέγοντας πως για τους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 20.000 ευρώ οφειλές στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη, θα λυθεί το ζήτημα. «Θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια και άρση του απορρήτου» τόνισε.

Για τον Γιώργο Πατούλη και το ζεϊμπέκικο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σχολίασε: «Οι συμπεριφορές όλων των δημοσίων προσώπων κρίνονται και όλοι όσοι έχουμε δημόσια αξιώματα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τη συμπεριφορά μας. Τις αποφάσεις από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Για τα χρέη στον ΕΦΚΑ ανέφερε πως «ρυθμίσεις οφειλών σκέτες του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν μπορεί να υπάρξει για τον εξής λόγο. Η Ελλάδα είναι σε φάση που θέλει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα και οι πολλές δόσεις αποτελούν για τους ξένους το κόκκινο πανί. Όχι πάντα αδίκως. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει εθνικό στόχο και εγώ ποτέ δεν θα τον έθετα σε κίνδυνο για να ασκήσω πολιτική».

«Στη δημόσια διαβούλευση που θα γίνει μάλλον αυτή την εβδομάδα έχει μπει και η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν σημαντική αύξηση στα εισοδήματά τους», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε το νομοσχέδιο «έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δίνουν την δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες και όχι μόνο σε έναν. Μπορείς να κάνεις 2 και 3 δουλειές αν το επιθυμείς. Υπάρχουν διατάξεις που ορίζουν πολύ καθαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το πώς θα εφαρμοστεί η Κάρτα Εργασίας στις επιχειρήσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία».

Για την έκδοση συντάξεων και αν θα γίνονται ψηφιακά με λίγα κλικ ο υπουργός είπε πως «απέχουμε ακόμα από αυτό» ενώ για τις 2.650 εκκρεμείς συντάξεις στο Ηράκλειο Κρήτης σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο αυτό. Πήγαμε στο Ηράκλειο, κάναμε σύσκεψη με τους υπαλλήλους. Υπήρχε μια σοβαρή ασυνεννοησία. Έδωσα οδηγίες και σε 3-4 μήνες θα ξαναπάω στο Ηράκλειο και θα δούμε εάν έχει μειωθεί αυτό. Έχω σκοπό να είμαι από πάνω σε αυτά τα προβλήματα».