Μπαγιώργος Ανδρέας

Πάτρα, 7 Απρίλη 2013

Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ν. Αχαΐας

Θέμα: Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και η επίθεση στη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Η στασιμότητα σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ήταν τυχαία.

Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το πότε θα γίνουν οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις, η πλήρωση των κενών θέσεων Δ/ντών Εκπαίδευσης και Σχολ. Συμβούλων, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας, κλπ.

Η σιγή ιχθύος που τηρούσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει στόχο τη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προωθήσει τις περικοπές που έχουν αποφασίσει, για την εκπαίδευση, η Τρόικα και η κυβέρνηση.

Είναι τραγικό για την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με το χειρότερο τρόπο τον Έλληνα εκπαιδευτικό. Τον στοχοποιεί – σκόπιμα – ως το μοναδικό υπεύθυνο των δεινών στην Εκπαίδευση βάζοντας το σχέδιο σε εφαρμογή αφού πριν έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις:

1) Οικονομική εξαθλίωση σε συνδυασμό με τον «μπαμπούλα» της αξιολόγησης – χειραγώγησης – απόλυσης με στόχο να κάμψει κάθε φωνή αντίστασης. Αυτό γίνεται με την παραπομπή του υπαλλήλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ή σε ποινική δίκη για παράβαση καθήκοντος, που συνεπάγεται αυτοδίκαιη αργία. Κανένα ρόλο δεν παίζει το πρωτόγνωρο γεγονός της κατάργησης του τεκμηρίου της αθωότητας γιατί, έχουμε τη δημιουργία περιβάλλοντος εκφοβισμού, ανασφάλειας και τρομοκρατίας στις σχολικές μονάδες και στην εκπαίδευση γενικότερα.

2) Με καταιγιστικούς ρυθμούς και με άλλοθι την μνημονιακή πολιτική, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθημερινά βομβαρδίζει την Εκπαιδευτική Κοινότητα με νομοσχέδια, τροπολογίες, πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, εγκυκλίους αμφιβόλου συνταγματικότητας.

Όλα αυτά για να μην ανοίξει ο ασκό του Αιόλου στην προσπάθεια μείωσης των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών – τουλάχιστον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τις «σιωπηλές» συγχωνεύσεις σχολείων όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο (44506 /Δ4/02-04-2013) που απέστειλε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης, στο οποίο αναφέρει και τα εξής:«… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα , η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό…»

Βασικός -και σχεδόν κυνικά ομολογημένος πια- ο στρατηγικός στόχος για τη χρονιά που έρχεται και κυρίως τον τρόπο με τον οποίον αυτό θα γίνει αφού προβλέπονται στο προϋπολογισμό 2000 μόνο προσλήψεις αναπληρωτών, τη στιγμή που φέτος προσλήφθηκαν 12000 και πέρυσι 16000 περίπου.