IPAIDEIA.GR

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 – 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα

τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798

e-mail: &

ηλεκτρον. σελ.: , facebook: group

πληροφορίες: Σεραφείμ Κερασιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6936-449284

Αθήνα, 23-4-2013

Αριθμ. Δ.Τ.: 045

Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο: Αγώνας Δρόμου

Ξεκίνησε και επίσημα η θεσμική διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας για τα νέα σχολεία της Ανώτερης Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, το Γενικό και το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σήμανε την έναρξη του «αγώνα δρόμου» για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στα δύο σχολεία. Η διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει (και θα συντονίσει ο ίδιος) είναι:

α) Πρόσκληση προς τους Φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Υφυπουργό.

β) Πρόσκληση προς τα Κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

γ) Προώθηση των προτάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.). Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στους Φορείς να αναπτύξουν τις απόψεις τους.

δ) Συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

ε) Ολοκλήρωση του Νομοσχεδίου και υποβολή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η Ομοσπονδία μας έχει πλήρη επίγνωση ότι οι στιγμές είναι ιστορικής σημασίας και καθοριστικές για το μέλλον της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, για τις επόμενες δεκαετίες. Η Τ.Ε.Ε. δεν αντέχει άλλα πειράματα και πρόχειρες λύσεις. Δεν σκοπεύουμε να ανεχτούμε την διαιώνιση της διαρκούς και συστηματικής απαξίωσης των σχολείων μας και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε ένα σχολείο που στοχεύει στο αύριο, που θα στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας, ένα σχολείο πρώτης και συνειδητής επιλογής των μαθητών !

Συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών και αφού έχουμε έρθει σε επαφή με τις Επιτροπές Παιδείας και τους εκπροσώπους των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων, έχουμε αποδυθεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης όλων των φορέων και των συναδέλφων. Συγκεκριμένα:

1. Υπουργείο Παιδείας

Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου να προσέλθουμε και να καταθέσουμε επίσημα τις προτάσεις μας, στα πλαίσια της θεσμικής διαδικασίας που όρισε ο ίδιος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22-4-2013 στο Υπουργείο. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σεραφείμ Κερασιώτη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, το γενικό γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη, τον ειδικό γραμματέα Παναγιώτη Μεγαρίτη και τον ταμία Φώτη Δανάσκο. Παραβρέθηκε επίσης η διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού κα Κυριακή Μαρίνου και ο Τάσος Πασσάς, πρόεδρος της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Α΄Αθήνας.

Σε αυτή τη συνάντηση, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε με λεπτομέρεια τις θέσεις μας, που είχαμε υποβάλλει σε προκαταρκτικό στάδιο στην προηγούμενη συνάντησή μας στις 11-4-2013. Εγχειρίσαμε και αναλυτικά κείμενα και διαγράμματα. Επιγραμματικά αναφέραμε ότι:

– Το νέο σχολείο της Τ.Ε.Ε. πρέπει να στοχεύει σε ενός διαφορετικού τύπου μάθηση, με έμφαση στο τρίπτυχο «Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες», σύμφωνα και με τις τρέχουσες εκπαιδευτικές αντιλήψεις και την Ευρωπαϊκή παιδαγωγική κουλτούρα. Δεν επιθυμούμε θεσμική «τομή» ή μια ακόμη «μεταρρύθμιση» με αλλαγή «ταμπέλας», αλλά επιδιώκουμε θεμελιώδη ρήξη με την απαρχαιωμένη και βαθειά ριζωμένη νοοτροπία που εννοεί την «Γνώση» ως βασανιστική αποστήθιση ασύνδετων και ακατέργαστων πληροφοριών.

– Επιμένουμε στον τίτλο «Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο» και όχι «Τεχνολογικό», που παραπέμπει μονοσήμαντα στην «λόγια» μόνο εκδοχή και προοπτική των Τεχνών.

– Το όποιο σχολείο δημιουργηθεί, πρέπει να αποτελεί συνέχεια του προηγουμένου σχήματος. Οι βαθιές τομές δεν το βοηθούν να αποκτήσει παράδοση και ρίζες. Οι συχνές αλλαγές ονομασίας δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί και το απαραίτητο «brand name» (αναγνωρίσιμο όνομα). Αντίθετα, θα πρέπει να προβλέπονται θεσμικές διαδικασίες διορθωτικών παρεμβάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα ετών.

– Θέλουμε να γεφυρώσουμε στη βάση της εκπαίδευσης, το χάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών που βιώνουν μεταξύ τους ο «επιστήμονας» και ο «τεχνίτης» κάθε ειδικότητας, στον εργασιακό χώρο που συνεργάζονται επαγγελματικά. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να «κάθονται στο ίδιο θρανίο» μέχρι τη Β΄τάξη (Τομείς).

– Τα περίφημα «δυαδικά» μοντέλα δεν μπορούν να αποτελούν πρότυπο τυπικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, προϋποθέτουν ένα βιομηχανοποιημένο εργασιακό περιβάλλον που απλά δεν υφίσταται στη χώρα μας!! Αντίθετα, θα πρέπει να ενισχύεται η πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα.

2. CEDEFOP

Επιδιώξαμε και είχαμε συνάντηση με ανώτερο εκπρόσωπο του CEDEFOP (). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12-4-2013 στην έδρα του Ευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, στο γραφείο του κ. Λουκά Ζαχείλα, Senior expert του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη και το γενικό γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη. Η συμβολή του Οργανισμού ήταν καθοριστική στο κομμάτι της πρότασής μας που αφορά στην αντιστοίχιση των Τίτλων του τυπικού Εκπαιδευτικού συστήματος με τα επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων EQF (European Qualification Framework). Κατά τα λοιπά, ο Οργανισμός δεν παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν σε εθνικές πολιτικές εκπαίδευσης.

3. Νέα Δημοκρατία

Την Παρασκευή 19-4-2013, στα πλαίσια της ενημέρωσης των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση με τον κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, βουλευτή της Ν.Δ.(Καρδίτσας) και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σεραφείμ Κερασιώτη και τον ταμία Φώτη Δανάσκο. Παραβρέθηκαν επίσης οι κκ Τάσος Πασσάς και Τάσος Πέππας, πρόεδροι των Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Α΄ και Γ΄ Αθήνας αντίστοιχα. Συζητήσαμε τα προβλήματα που απασχολούν την Τ.Ε.Ε. και παρουσιάσαμε αναλυτικά την πρότασή μας για το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Ο κ. Ταλιαδούρος υποσχέθηκε να εισηγηθεί τη συμμετοχή της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

4. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Την Τρίτη 23-4-2013, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.-Τ.Κ.Μ. κ. Τάσο Κονακλίδη. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη και το γενικό γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη. Παρουσιάσαμε αναλυτικά και συζητήσαμε διεξοδικά την πρότασή μας για το Τ.Ε.Λ. Διατυπώθηκαν σημαντικές και ταυτόσημες απόψεις για τη συνένωση και συνεύρεση της μεγάλης οικογένειας των τεχνικών σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο επαγγελματικής λειτουργίας. Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Τ.Κ.Μ. αναγνώρισε ότι η πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το νέο Τ.Ε.Λ. υπηρετεί από την πλευρά της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το στόχο αυτό, την βρήκε εξόχως ενδιαφέρουσα, τόνισε τη σημασία του «Επαγγελματικού Κλάδου» που προτείνει η Ομοσπονδία για τη στελέχωση του κατασκευαστικού τομέα και δεσμεύθηκε να θέσει την πρόταση υπόψη της Διοικούσας Επιτροπής, αφού τη μελετήσει ο ίδιος επισταμένως, και στην συνέχεα να προωθηθεί στην Αθήνα.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων και την παροχή άδειας από τον επαγγελματικό φορέα, μετά από επαγγελματική εμπειρία ετών (από την έναρξη της δραστηριότητας) και επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις που θα διενεργεί ο επαγγελματικός φορέας.

5. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ των εκπαιδευτικών σε ΟΛΗ την Ελλάδα

– Την Τρίτη 16-4-2013, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από το Γεν. Γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη και τον Οργανωτικό Γραμματέα Αχιλλέα Πέττα, επισκέφτηκε το ΕΠΑ.Λ. και την ΕΠΑ.Σ. Έδεσσας και πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης – παρουσίασης της πρότασης της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το νέο Τ.Ε.Λ. στα μέλη των Συλλόγων διδασκόντων.

– Το πρωί της Τετάρτης 17-4-2013, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από το Γεν. Γραμματέα Σταμάτιο Σταματιάδη, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τον Έφορο Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων Νικόλαο Μπαντή, παραβρέθηκε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Δράμας που πραγματοποιή-θηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας. Με εισήγησή του ο Γεν. Γραμματέας της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ανέλυσε επίκαιρα συνδικαλιστικά θέματα και παρουσίασε την της πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το νέο Τ.Ε.Λ. Παραβρέθηκαν οι κκ Γιάννης Παπουτσής και Λευτέρης Γεωργιάδης, Διευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας και του ΕΠΑΛ Νευροκοπίου αντίστοιχα.

– Το απόγευμα της Τετάρτης 17-4-2013, η παραπάνω αντιπροσωπεία της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. παρέστη στην Ημερίδα Ενημέρωσης της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Σερρών που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών. Παραβρέθηκαν στελέχη της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί, ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Στυλιανός Ρίζος, ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Σερρών Ιωάννης Μετόκης και η Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών Ελευθερία Πάνου. Με εισήγησή του ο Γεν. Γραμματέας της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ανέλυσε επίκαιρα συνδικαλιστικά θέματα και παρουσίασε την της πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το νέο Τ.Ε.Λ.

– Την Τρίτη 23-4-2013, τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., ο πρόεδρος Σεραφείμ Κερασιώτης και ο Ταμίας Φώτης Δανάσκος, συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Α΄ Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στις 9:00 π.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου και παρουσίασαν το σχέδιο πρότασης της Ομοσπονδίας για την Τ.Ε.Ε., συζητήσουν με τους συναδέλφους για τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

– Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 11:00 π.μ., αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, τον Γεν. Γραμματέα Σταμάτιο Σταματιάδη, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τον Έφορο Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων Νικόλαο Μπαντή, θα παρευρεθούν και θα κάνουν εισηγήσεις στη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης στο συγκρότημα των ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου.

– Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 18:00, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, τον Γεν. Γραμματέα Σταμάτιο Σταματιάδη, και τον βοηθό ταμία Πέτρο Κακαζιάνη, θα παρευρεθούν και θα κάνουν εισηγήσεις στο Σύλλογο Διδασκόντων της ΕΠΑ.Σ. Χανίων.

– Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 21:00, η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., θα παρευρεθεί και θα κάνει εισηγήσεις στο Σύλλογο Διδασκόντων του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου.

– Την Πέμπτη 25-4-2013 και ώρα 09:00 π.μ., η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., θα παρευρεθεί και θα κάνει εισηγήσεις στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου.

– Την Πέμπτη 25-4-2013 και ώρα 11:30 π.μ., η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., θα παρευρεθεί και θα κάνει εισηγήσεις στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης.