: Υποχρεωτική διενέργεια τεστ για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η συχνότητα αλλά και αν θα επιβαρυνθεί οικονομικά η εκπαιδευτική κοινότητα.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Ενάμιση μήνα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά, αρχίζει σιγά σιγά το υπουργείο Παιδείας να συνθέτει το πλαίσιο επιστροφής στα θρανία.

Με δύο τροπολογίες ορίζει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για την είσοδο στα σχολεία, με διαφορετικούς όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς,  που συνδέονται ως ένα βαθμό με την πορεία των εμβολιασμών, ενώ οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχέδιου αναμένονται σε δεύτερο χρόνο.

Πώς θα επιστρέψουν οι

Με νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αυτονομία στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου την υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό για τη συμμετοχή σε δια ζώσης εκπαίδευση.

Το άρθρο δεν καθορίζει το τεστ στο οποίο θα υποβάλλονται οι μαθητές, με το σενάριο του να επικρατεί, όπως έγινε και κατά την προηγούμενη χρονιά και η συχνότητα διενέργειας του τεστ να συζητείται να είναι ανά εβδομάδα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θεωρείται κι αυτή με τη σειρά της δεδομένη, όπως και η τήρηση όλων των υπολοίπων προβλεπόμενων μέτρων που ίσχυσαν και πέρσι.

Κριτική στην απόφαση για «απεργία – αποχή» στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων

Στο μέτωπο του , στις ηλικίες των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε άνοδο των ποσοστών μετά το τέλος των διακοπών του καλοκαιριού.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει εμβολιαστεί το 5% ενώ σύμφωνα με τα ραντεβού που έχουν ήδη οριστεί το ποσοστό αναμένεται να ανέβει στο 7%.

Πώς θα επιστρέψουν οι στα σχολεία

Μετά την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο στους εκπαιδευτικούς τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικός, η για υποχρεωτική διενέργεια τεστ ήταν αναμενόμενη.

Με το 73% των εκπαιδευτικών να έχει ήδη εμβολιαστεί, αλλά ένα σημαντικό μέρος αυτών να μην έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για το εμβόλιο, η τροπολογία προβλέπει αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Μοριακό ή τεστ είναι οι επιλογές που δίνονται στους εκπαιδευτικούς, εφόσον δεν φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθουν στο σχολείο.

Η μη προσκόμιση ενός από τα παραπάνω έγγραφα όχι μόνο δεν επιτρέπει την είσοδο στο σχολείο αλλά προβλέπει ποινές όπως αναστολή καθηκόντων που συνεπάγεται μη καταβολή αποδοχών, έως ότου ο εκπαιδευτικός προσκομίσει τα ζητούμενα έγγραφα.

Αντίστοιχα, οι αναπληρωτές θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό ή αποτέλεσμα τεστ στο σχολείο ή στην υπηρεσία που αναλαμβάνουν, διαφορετικά δεν θα αναλάβουν υπηρεσία.

Το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν οι όροι για τη συχνότητα που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας της διενέργειας του τεστ αλλά και για το αν θα καλυφθεί οικονομικά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.