: Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να κάνουν το τρίτο self test. Πόσα έχουν εντοπιστεί συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας, σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μας, η οποία έχει κυλήσει πολύ ομαλά.

Κατά τη διάρκεια του 3ου οριζόντιου εβδομαδιαίου ελέγχου κατά του , βρέθηκαν 6364 θετικά σελφ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέχρι χθες βράδυ. Τα τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω πολλαπλών κρουσμάτων είναι μόλις 2 σε πάνω από 80.000 σε όλη την Επικράτεια.

Υπενθυμίζουμε ότι στο δεύτερο έλεγχο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσω των self test εντοπίστηκαν 9.688 νέα κρούσματα.

Το πρώτο σέλφ τεστ εντόπισε 15.547 , εκ των οποίων 2.300 εκπαιδευτικών θετικών στον ιό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

Για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές

4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την έκδοση πιστοποιητικού από τους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς που νόσησαν με COVID-19 αρκεί το θετικό αποτέλεσμα από rapid test ενώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται μοριακός έλεγxoς (pcr).

Για την επιστροφή στο σχολείο:

συμπτωματικοί, απαιτείται χρονικό διάστημα πέντε τουλάχιστον ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον δεν έχουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό χρειάζονται αρνητικό self test την έκτη ημέρα, ενώ το rapid είναι απαραίτητο για ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
ασυμπτωματικοί, επιστρέφουν στο σχολείο μετά από πέντε ημέρες από το θετικό τεστ εφόσον έχουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα για μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό, και rapid την έκτη ημέρα για ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό.

Παιδιατρικοί εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε παιδιά υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την ένταξή τους στην επιχείρηση Ελευθερία έγινε για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά κυρίως την υγείας τους καθώς:

τα εμβόλια προφυλάσσουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, την πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο ή σύνδρομο που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού.

η COVID-19 τριπλασιάζει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους, 30 ημέρες από τη νόσηση

Σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμών στους ανηλίκους 12-17 ετών αναφορικά με την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε προ τριών εβδομάδων ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δείχνουν κάλυψη στο 53,7% για την ομάδα 15-17 ετών και 39,5% για τους 12-14 ετών.

Τέλος, σχετικά με τη νεότερη ηλικιακά ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική επιχείρηση, 5-11 ετών, πάνω από 37.000 παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και άλλα 73.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.