Δίχως τέλος «σκάνε» οι καταγγελίες γονέων για τις επίμαχες μερίδες που μοιράζονταν σε δημοτικά της Λαμίας. Μετά τις τρίχες, τα κόκκαλα και τα σκουλήκια, σε νέα ντοκουμέντα φαίνονται κατσαρίδες αλλά και ψωμί με μούχλα στο κολατσιό που διανεμόταν στα παιδιά.

Ενόσω η ΕΛΑΣ εξακολουθεί να ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε εχθές (23/05) επίσημη ενημέρωση, στην οποία τονίζει πως «παγώνει» η επαναλειτουργία του.

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού παραμένει ανοιχτό. Η Πυροσβεστική τη νύχτα της περασμένης Κυριακής (19/05) ειδοποιήθηκε καθυστερημένα, με τις φλόγες να εξαπλώνονται σε χρόνο – ρεκόρ.

Τα έντονα παράπονα γονέων συνεχίζονται, ενώ το MEGA έφερε νέες σοκαριστικές εικόνες στο «φως» από τα γεύματα που διανέμονται σε 133 Δήμους της χώρας και οδήγησαν σε μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών. Συγκεκριμένα, μετά τις αποκαλύψεις για σαπισμένα μήλα, κόκκαλα μέσα σε μπιφτέκια –πολλές φορές ωμά– αλλά και πούπουλα στις μερίδες, σήμερα παρουσιάζονται φωτογραφίες με κατσαρίδα μέσα σε σάντουιτς και μουχλιασμένο ψωμί.

«Έχει τύχει περιστατικό να έχουν φάει τα μακαρόνια και να έχουν διάρροια και τα δύο παιδιά και εκ των υστέρων αφού τα μύρισα, ο κιμάς είχε μία μυρωδιά», ανέφερε πατέρας μαθητή.

Αυτή η καταγγελία αφορά σχολικό γεύμα που μοιράσθηκε σε δημοτικό σχολείο στο Περιστέρι. Τα περιστατικά είναι αμέτρητα, με τις περιγραφές των γονιών να σοκάρουν.

«Το ριζότο θαλασσινών με τις γαρίδες το οποίο βρωμούσε, βρομοκοπούσε. Δεν μπορώ να περιγράψω τέτοια μυρωδιά, μόλις άνοιγες το νάιλον, η μυρωδιά ήταν χειρότερη από χαλασμένο αυγό», ανέφερε άλλη μητέρα μαθητή.«Βρήκαμε κατσαρίδα στο σάντουιτς»

«Πραγματικά είναι τραγικό. Κάποιες φορές, δεν τους έχουν φαγητό. Απλώς τους έχουν τα σάντουιτς, το οποίο είχε κατσαρίδα! Όπως ακριβώς το βλέπετε. Ευτυχώς ήταν η μισή μέσα, η μισή απ’ έξω. Δηλαδή μόλις το έφερε το παιδί από το σχολείο, κοντέψαμε να πεθάνουμε», τόνισε η μητέρα μαθητή.

Η μητέρα τράβηξε φωτογραφία, τη δημοσίευσε στην ομαδική του σχολείου και τηλεφώνησε στον διευθυντή. Η απάντηση που έλαβε, ήταν πως επρόκειτο για «ένα ατυχές γεγονός. Ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και να μην δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα».
«Τρέφονται με μουχλιασμένα ψωμιά»

Με τις καταγγελίες για τα παιδικά γεύματα να πέφτουν «βροχή», μητέρα μαθητή ανέφερε πως στους μαθητές είχαν διανεμηθεί μουχλιασμένα ψωμιά.

«Όπως ανοίγω λοιπόν αυτό το ψωμί, γιατί είναι σφραγισμένα, μοιράζονται σφραγισμένα σε σακουλάκια, ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι ήταν σε αυτή την κατάσταση. Έπαθα σοκ, εννοείται. Η πρώτη αντίδραση ήταν να το πετάξω στα σκουπίδια, αλλά πραγματικά επειδή νομίζω ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, θεώρησα σωστό να το βγάλω μία φωτογραφία».

«Όταν ρώτησα στο σχολείο τι έγινε με το ψωμί, με διαβεβαιώσαν ότι εκ μέρους τους δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ότι ενδεχομένως η συσκευασία να πήρε κάπου υγρασία. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι αυτό, ότι τα παιδιά τρέφονται με μουχλιασμένα ψωμιά. Πραγματικά είναι για γέλια και για κλάματα, όλο αυτό που συμβαίνει».
«Είδα τουμπανιασμένα τάπερ, ενημερώσαμε και δεν έγινε τίποτα»

Εκπαιδευτικός που τα προηγούμενα χρόνια είχε επιφορτισθεί με τον ρόλο παραλαβής των σχολικών γευμάτων, περιέγραψε πως αυτές οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ποιοτικού ελέγχου.

«Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι η συνέπεια της άρνησης του μη ποιοτικού ελέγχου από τους εκπαιδευτικούς. Ο ποιοτικός (έλεγχος) στην ουσία μάς απαγορεύθηκε, ότι οι δάσκαλοι δεν θα μπουν στον ποιοτικό έλεγχο. Δεν θα μπουν στον ποιοτικό έλεγχο αλλά ο γονιός που θα χάσει το παιδί του ή θα νοσηλευθεί σε νοσοκομείο ή θα πάθει ζημιά, θα στραφεί εναντίον μου ύστερα», ανέφερε ο εκπαιδευτικός.

Ο εν λόγω υποδιευθυντής, μαζί με τον διευθυντή του σχολείου, προχωρούσαν με δική τους πρωτοβουλία σε ποιοτικούς ελέγχους, καθώς έβλεπαν στις συσκευασίες αλλοιώσεις.

«Εγώ είδα τουμπανιασμένα (σ.σ. τάπερ), τουμπανιασμένα –προσέξτε– όχι ζεστά, κρύα. Γιατί όμως; Ο νόμος προβλέπει θερμοκρασία μέχρι 4℃ στα κρύα. Ξέρετε τι θερμοκρασίες βρίσκαμε εμείς όταν πήραμε; Παίρναμε δειγματοληπτικά ακολουθώντας τον νόμο κι εγώ κι ο διευθυντής μεμονωμένα. Βρίσκαμε 17℃. Το 4℃ με το 17℃ είναι 400% πάνω και γι’ αυτό ήταν τουμπανιασμένο. Ήταν φυσιολογικό, αναπτύσσονται αέρια. Πήραμε τηλέφωνο, ενημερώσαμε, δεν έγινε τίποτα».

Ο υποδιευθυντής απευθύνθηκε δύο φορές στην αρμόδια αρχή και δεν έλαβε καμία απάντηση και έτσι, αποφάσισε να απεμπλακεί από τη διαδικασία παραλαβής των γευμάτων.

«Μέσα στους θερμοθαλάμους πρέπει να είναι μόνο για τέσσερις ώρες. Ξέρετε πόσες ώρες είναι μέσα στους θαλάμους; Τα παραστατικά που μάς έφερναν –εγώ είχα παραστατικό 06:00 – 07:00 το πρωί, βάλτε μέχρι τις 13:15 το μεσημέρι. Πόσες ώρες είναι; Δυστυχώς από αυτά δεν εφαρμόζεται απολύτως τίποτα και λογικό είναι να αποθρασυνθούνε οι εταιρείες».

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν μία σπουδαία κίνηση, που βοηθά δεκάδες νοικοκυριά. Ωστόσο, οι κανόνες παρασκευής και διανομής πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι, ώστε να μην καταλήγουν πεταμένα σε πλατείες, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες.
Το ερώτημα για τους ποιοτικούς ελέγχους

Αν και υπάρχει εγκύκλιος που προβλέπει τον ποιοτικό έλεγχο στα γεύματα, «γεννάται» το ερώτημα γιατί δεν… γίνονται, πριν αυτά διατεθούν στους μαθητές προς κατανάλωση.

«Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων κ.ά.), ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή / και έκτακτους ελέγχους», τονίζεται στην εγκύκλιο. Η ομοσπονδία των δασκάλων, μέσω επίσημου εγγράφου, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να τους αναλάβει.

«Η Πολιτεία αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντας τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας γευμάτων», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από την Πολιτεία να διορίσει αρμόδια επιτροπή. «Οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι, ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων. Η μόνη εμπλοκή τους μπορεί να αφορά μόνο στην καταμέτρηση», επεσήμαναν.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ