: Τα αυξάνονται διαρκώς και πολλοί υποστηρίζουν πώς πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50% +1, του αριθμού δηλαδή των μαθητών που θα πρέπει να νοσούν προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα.

Τι απαντά η κ. Παπαευαγγέλου

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επισημαίνει στο Newsbomb, ότι η Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη από το πώς λειτουργεί το πρωτόκολλο. Οι δείκτες που το πιστοποιούν είναι κατ’ αρχάς το ποσοστό των μαθητών που νοσούν από κάθε εβδομάδα, το οποίο βαίνει μειούμενο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους , που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (10/11/2021), το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 9.604, αποτελώντας το 22% στο σύνολο των κρουσμάτων. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες αποτελούσαν το 27% του συνόλου. Επίσης, το ποσοστό αυτή της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου είναι κατά 12% μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Βέβαια, ο απόλυτος αριθμός των σε μαθητές προφανώς μεγαλώνει, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη την κοινωνία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά άλλο 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, με νέο κυλιόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών στις 6.781 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Δεύτερος σημαντικός δείκτης, τονίζει η κυρία Παπαευαγγέλου είναι ότι δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 – 55 ετών, κατηγορία στην οποία ανήκει η πλειονότητα των γονέων των μαθητών. Επομένως, δεν καταγράφεται διασπορά από το σχολικό περιβάλλον προς την οικογένεια.

Τρίτος, αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας, είναι ο εκτεταμένος έλεγχος που γίνεται στο σύνολο των μαθητών της χώρας με τα, δύο φορές την εβδομάδα. Όπως σημειώνει η κυρία Παπαευαγγέλου, τα κρούσματα εντοπίζονται γρήγορα και απομονώνονται. Τα περισσότερα δε, είναι ασυμπτωματικά. Δηλαδή, εντοπίζονται πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που εντοπίζονται στους ενήλικες, καθώς αν ελεγχόταν και ο υπόλοιπος πληθυσμός όπως οι μαθητές, θα βρίσκαμε πολύ περισσότερα κρούσματα ασυμπτωματικών και στις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ της Πέμπτης (11/11/2021).

Ως προς τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 12-17, η Καθηγήτρια δηλώνει ότι ακόμα δεν έχουμε προλάβει να δούμε εκτεταμένα την επίδρασή τους, πάντως υπάρχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με τα Δημοτικά, οι μαθητές των οποίων δεν εμβολιάζονται. Εκεί είναι λίγο αυξημένο το ποσοστό, όχι όμως σημαντικά. Πάντως, η κυρία Παπαευαγγέλου τονίζει ότι τα παιδιά τηρούν τα μέτρα, φορούν τις μάσκες τους και αυτό παίζει ρόλο.

Επομένως, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πρωτοκόλλου. Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου δηλώνει αισιόδοξη ότι δεν θα φτάσουμε σε σημείο που να χρειαστεί να .