Στα 300 ευρώ οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων
Μισθοί 300 ευρώ για μια στις δύο νέες προσλήψεις και ελαστική απασχόληση για έναν στους δύο εργαζόμενους είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης των πολιτικών του Μνημονίου, καθώς η κατάργηση κάθε εγγύησης που απορρέει από το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων μισθών, τροφοδοτεί το “ντόμινο” της φθηνής εργασίας, φέρνοντας την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στα μισθολογικά και εργασιακά πρότυπα των γειτονικών βαλκανικών χωρών (Βουλγαρία, Τουρκία), όπως άλλωστε ήταν και παραμένει ο στόχος των πολιτικών της τρόικας.
Ραγδαία μείωση της απασχόλησης το πρώτο 9μηνο του 2012 δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που επιβεβαιώνουν ότι ένας στους δύο εργαζόμενους αναγκάζεται σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ για το πρώτο 9μηνο του 2012, οι προσλήψεις μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2011, ακόμα και αυτές που αφορούν ‘μερική απασχόληση’ ή και ‘εκ περιτροπής εργασία! Ταυτόχρονα, οι μετατροπές των συλλογικών συμβάσεων σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία αγγίζουν το 49%, με αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών κατά 50%. Μάλιστα, μετά τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% (με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο), οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ελαστική απασχόληση και μισθό που δεν ξεπερνάει τα 300 ευρώ!
Αναλυτικά, το πρώτο 9μηνο του 2012:
* Υπεγράφησαν 502.598 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 285.470 αφορούσαν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και κανονικό μισθό, ενώ οι 217.126 θέσεις καλύφθηκαν από εργαζόμενους με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή είτε με καθημερινή 4ωρη απασχόληση είτε με απασχόληση που δεν ξεπερνούσε τις 3 ημέρες την εβδομάδα. Οι τελευταίες προσλήψεις, δηλαδή αυτές με ελαστικές μορφές, αφορούν κατά κανόνα ανειδίκευτο προσωπικό, που στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης αμείβεται με μισθό 295 ευρώ μεικτά!
* Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 9μηνο, περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι συμφώνησαν με τον εργοδότη τους να εργάζονται με 4ωρο αντί του 8ώρου, και 15.814 συμβάσεις μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, ενώ για 9.948 η σύμβαση άλλαξε από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με απόφαση του εργοδότη. Συνολικά για 60.762 εργαζόμενους υπήρξε αλλαγή της σύμβασης.
* Οι προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 31.262 όσον αφορά τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά 1.345 τις θέσεις μερικής απασχόλησης και κατά 2.369 τις θέσεις εκ περιτροπής εργασία
Αυγή