Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε οι σπουδαστές των , υποχρεούμαστε να εργαζόμαστε ταυτόχρονα με τις σπουδές μας, ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, αναφέρουν οι σπουδαστές ΔΙΕΚ.

Η επιστολή

Ελλείψει  επιδομάτων και μέτρων στήριξης προς τους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, αλλά και με το καθεστώς της πολύ χαμηλά αμειβόμενης (και «εφάπαξ»), είτε απλήρωτης πρακτικής άσκησης, οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε πριν ή και μετά τα μαθήματά μας, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε μέρος των ωρών των μαθημάτων ή ιδιαίτερα της πρώτης ώρας.

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουμε απουσίες κάθε μέρα, ακριβώς επειδή κάνουμε το «έγκλημα» ως προς το Υπ. Παιδείας, να εργαζόμαστε για να επιβιώσουμε! Οι απουσίες αυτές συναθροίζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σπουδαστές, όπως ενημερωθήκαμε, που δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή τους στις τελικές εξετάσεις και μένουν από απουσίες!!

·         Απαιτούμε να μην κοπεί κανένας εργαζόμενος σπουδαστής από απουσίες!

·         Να δοθεί τώρα άμεση λύση από τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία!

·         Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ παραγραφή των απουσιών αυτών και τη συμμετοχή όλων των σπουδαστών στις τελικές εξετάσεις!

Όπως ήδη αναφέρθηκε εισαγωγικά, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της πρακτικής άσκησης, όπως καθορίζεται από το νέο Φ.Ε.Κ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όσοι σπουδαστές τελείωσαν τον κύκλο σπουδών τους μέχρι και το Δ’ εξάμηνο του 2020 και δεν ολοκληρώσουν τη πρακτική τους άσκηση έως τον Δεκέμβρη του 2022, θα διαγραφούν από το Ι.Ε.Κ. τους, χωρίς να αναγνωριστούν τα μαθήματα που έχουν περάσει!

Την ίδια στιγμή που εν μέσω της πανδημίας Covid-19 οι πρακτικές ασκήσεις των σπουδαστών ήταν σε αναστολή και δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν! Στην υπάρχουσα πίεση του περιθωρίου των 2 χρόνων για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης από την τελευταία εξεταστική που συμμετείχε ο σπουδαστής, τώρα, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, προστίθεται η μείωση του περιθωρίου αυτού υπό την απειλή διαγραφής. Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε μέριμνα από τις διοικήσεις των Ι.Ε.Κ. και τα αρμόδια Υπουργεία για εύρεση πρακτική άσκησης, ενώ θα έπρεπε να είναι ευθύνη τους! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή να είναι στην ατομική ευθύνη των σπουδαστών (ή να το πούμε καλύτερα, να περιπλανιόμαστε από εργοδότη σε εργοδότη!) .

Το πιεστικό περιθώριο των πρακτικών ασκήσεων, αποτελεί πραγματική «θηλιά στο λαιμό» για άλλη μια κατηγορία συναδέλφων. Αυτών που έχουν ανεκπλήρωτες στρατιωτικές υποχρεώσεις, οι οποίες συμπέφτουν ή ξεπερνούν το χρονικό όριο της πρακτικής άσκησης, με δεδομένο ότι πλέον η θητεία έχει φτάσει τους 12 μήνες. Έχουν αρχίσει να καταφθάνουν ήδη αρκετές αντίστοιχες καταγγελίες για τέτοια περιστατικά στον Σύλλογο!

·         Απαιτούμε κανένας σπουδαστής που επιθυμεί να ολοκληρώσει την πρακτική του άσκηση και δεν τα έχει καταφέρει, να μη διαγραφεί! Να δοθεί άμεσα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός έτους!

·         Η εύρεση πρακτικής άσκησης να είναι στην ευθύνη των διοικήσεων των ΙΕΚ και των αρμόδιων υπουργείων, ΟΧΙ ατομική υπόθεση των σπουδαστών!

·         Απαιτούμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους στρατευμένους συναδέλφους! Κανένας που υπηρετεί τη θητεία του, να μη χάσει την πρακτική άσκηση! Να μπορεί να αναγνωριστεί η υπηρεσία στα αντικείμενα των σπουδών κατά τη διάρκεια της θητείας ως πρακτική άσκηση!