Ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»! Η ανοχή των χιλιάδων σπουδαστών που από τον Νοέμβρη με κλειστές σχολές παλεύουν καθημερινά με τον «γολγοθά» της τηλεκπαίδευσης, έχει εξαντληθεί, αναφέρει ο σύλλογος Σπουδαστών .

Την ίδια ώρα που πρακτικά μαθήματα και εργαστήρια έχουν πάει στο βρόντο, οι σπουδαστές του α’ έτους δεν έχουν γνωρίσει καλά – καλά τους συμμαθητές και τη σχολή τους, χιλιάδες σπουδαστές σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους γιατί νιώθουν ότι έχουν «χάσει» το εξάμηνό τους, η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και να ανοίξουν τα ΙΕΚ με ασφάλεια, παρά μόνο έρχονται να φορτώσουν τους σπουδαστές με νέα βάρη!

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει κατάργηση ειδικοτήτων, ακόμα και ολόκληρων ΙΕΚ, ανάμεσα σε άλλα προβλέπει και την καταβολή χρηματικού ποσού για την εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ! Όταν στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση μειώνει την χρηματοδότηση κατά 33,37% για τα Δ.ΙΕΚ, δηλαδή από 85 εκατομμύρια στα 56 εκατομμύρια ευρώ. Τα «σπασμένα» για άλλη μια φορά θα τα πληρώσουμε εμείς! Για άλλη μια φορά μας οι σπουδαστές θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όπως κάνουμε ήδη τόσα χρόνια για αναλώσιμα, σημειώσεις κ.ά.

Ως Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ δεν μείναμε και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο σχέδιο υποβάθμισης των σπουδών μας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήσαμε με συναδέλφους από τα ΙΕΚ της Αττικής, μεταφέρθηκε η εμπειρία πολλών σπουδαστών και η αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί.

Συμφωνήσαμε, για ακόμα μία φορά, να βγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει!

Καλούμε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια, την Πέμπτη 4/2, στη 1:00, στα Προπύλαια, με το πανό του Συλλόγου, στο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων, συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας να ανοίξουν οι σχολές και τα σχολεία και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που δεν αφήνει αδιάφορο κανένα νέο και καμία νέα, αφού προβλέπει δαπάνες 30 εκατ. ευρώ για ίδρυση Πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάμερες στις σχολές, face control και διαγραφές φοιτητών. Οι φοιτητές ζητούν, όπως κι εμείς, να δοθούν αυτά τα χρήματα για να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και σύγχρονες υποδομές και όχι για καταστολή και τρομοκρατία απέναντί τους. Έχουν χίλια δίκια!

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει κι άλλο τις σπουδές μας, να μας αναγκάσει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να μάθουμε μια ειδικότητα,

ενώνουμε τη φωνή μας με τα αδέρφια μας, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και βροντοφωνάζουμε την Πέμπτη: Να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές μας!

Όλοι οι σπουδαστές την Πέμπτη 4/2, στη 1:00, στα Προπύλαια πίσω από τα πανό του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας!

Διεκδικούμε:

· Να ανοίξουν άμεσα οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα.

· Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ. Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ.

· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

· Τέρμα στο μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!

· Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).