ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ.

Το νέο σχέδιο > του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στους φοιτητές των θιγόμενων τμημάτων και της φοιτητικής κοινότητας , αλλά και στους καθηγητές, στους γονείς καθώς και στις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Κομοτηνή δύο είναι οι αλλαγές που σκοπεύουν να γίνουν. Το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης απορροφά το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας απορροφά το τμήμα Γλώσσας , Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Στην πράξη αυτό που επιδιώκει να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας είναι η δημιουργία μίας σχολής που θα ονομάζεται Οικονομικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με δύο κατευθύνσεις, αυτή της Ιστορίας και Εθνολογίας και αυτή της Γλώσσας, Φιλολογίας Παρευξείνιων Χωρών.

Με απλά λόγια πρόκειται επί της ουσίας για συγχώνευση και όχι για απορρόφηση. Το πρόβλημα έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι τα δύο τμήματα δεν έχουν κοινό αντικείμενο σπουδών και προσανατολισμό, επομένως η ένωση τους στην πράξη αποτελεί ένα’’ μυστήριο’’ . Η ένωση αυτή εκτός από αδιανόητη και πρακτικά ανέφικτη θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας είναι μοναδικό στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα. Είναι ένα υγιές τμήμα με διακόσιους είκοσι εισακτέους κάθε χρόνο και είκοσι δύο μέλη ΔΕΠ (διδακτικό ερευνητικό προσωπικό). Σε περίπτωση που συγχωνευτεί το τμήμα μας θα υπάρξουν συνέπειες. Πρώτον θα χαθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του.

Δεύτερον θα αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών το οποίο όπως ομολογούν οι καθηγητές μας δεν μπορούν καν να φανταστούν πως πρέπει να είναι. Έτσι ξαφνικά οι φοιτητές και των δύο σχολών θα επωμιστούν νέα μαθήματα τα οποία δεν έχουν καν επιλέξει. Τρίτον θα απολυθούν αρκετά μέλη ΔΕΠ. Τέταρτον τα εργασιακά μας δικαιώματα θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα. Τώρα ανήκουμε στο ΠΕ02 των φιλολόγων αλλά ως πτυχιούχοι της συγκεκριμένης σχολής δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Αυτό θα έχει ως απόρροια την σταδιακή παρακμή και των δύο τμημάτων, καθώς λόγω αβέβαιης επαγγελματικής αποκατάστασης δεν θα επιλέγονται πλέον από τους φοιτητές. Φυσικά και πρέπει να γίνουν αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν με ορθολογικό τρόπο και όχι εις βάρος των φοιτητών.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να κάνει διαρθρώσεις στην Τριτοβάθμια με μελέτη και με γνώμονα τις ανάγκες της επιστήμης και όχι για την εξυπηρέτηση του προϋπολογισμού. Ήδη έχουν μειωθεί κατά πολύ τα κονδύλια για την σίτιση, στέγαση και μεταφορά των φοιτητών αλλά η συγχώνευση ανομοιογενών τμημάτων ή η ολοκληρωτική κατάργηση τους είναι πέραν κάθε λογικής.

Για τους παραπάνω λόγους ως σύλλογος φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας αρχικά εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας σε όλες τις θιγόμενες σχολές.

Είμαστε ενάντια στο νόμο πλαίσιο γενικά. Ενώ παράλληλα σκοπεύουμε ως ιστορικοί-επιστήμονες και πάνω από όλα ως φοιτητές να αγωνιστούμε ατέρμονα για την διαφύλαξη της Ιστορικής και Εθνολογικής επιστήμης καθώς και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Συνοψίζοντας ζητάμε την υποστήριξη της Περιφέρειας , του Δημάρχου Κομοτηνής, του εμπορικού συλλόγου , των υπόλοιπων φοιτητών και φυσικά ελπίζουμε πως όλοι οι κάτοικοι της Κομοτηνής θα μας συμπαρασταθούν ως το τέλος.