Ποιές είναι οι αλλαγές σε δημοτικά και λύκεια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/10/2014 - 14:17 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεστεί το τελευταίο τετράμηνο ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε αλλαγές που σχεδιάζονται και αφορούν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τις αλλαγές αυτές της παρουσιάζει το news.gr.

Αλλαγές στα δημοτικά σχολεία

Για την πρωτοβάθμια, όπως έχει γράψει το news.gr , ετοιμάζονται δομικές αλλαγές στις οποίες θα καταλήξει η ηγεσία μετά από διάλογο και σύγκληση των αρμόδιων συμβουλίων. Σύνθημα του Υπουργείου είναι «λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία». «Λιγότερες μεταδιδόμενες πληροφορίες, περισσότερη γνώση και δημιουργική απασχόληση είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο, θέλουμε να το αγαπήσουν ως χώρο δικό τους» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή.

Αλλαγές σε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα έχουμε ριζικές αλλαγές καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιθυμεί διορθωτικές κινήσεις. Στα πλαίσια αυτών εντάσσεται η εισαγωγή της πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που θα πάρει «σάρκα και οστά» μετά από νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά την ενίσχυση του μαθήματος της φυσικής αγωγής, όπως έχουμε γράψει έχουν ήδη αυξηθεί οι ώρες του μαθήματος στη Γ Λυκείου χωρίς αυτό να είναι εις βάρος άλλου μαθήματος. Οι ώρες των μαθημάτων γενικής παιδείας από 17 έγιναν 18 με τη διδασκαλία της φυσικής αγωγής από μία σε δύο ώρες.

Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Αλλαγές αναμένονται στην εκκλησιαστική εκπαίδευση καθώς θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση σε 60 μέρες.

Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία

Επίσης θα ενισχυθούν τα Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία. Όπως έχει γράψει το news.gr αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία την οποία έχει ζητήσει η Διοικούσα Επιτροπή ώστε να χαρακτηριστούν και να ιδρυθούν νέα Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία. Θυμίζουμε ότι για την ίδρυση ή τον χαρακτηρισμό νέων Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων απαιτείται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3996/2011, διότι δεν προβλέπονται οι εν λόγω διαδικασίες με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου.

Ειδική Αγωγή

Στην Ολομέλεια θα έρθει το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή το Νοέμβριο. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών συλλόγων και ειδικά της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα Ατόμων Αυτιστικού Φάσματος που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι με το νομοσχέδιο παραβιάζονται τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες του Αυτιστικού Φάσματος.

Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών που έχουν εφαρμοστεί από το τρέχουν σχολικό έτος.

Καλόγηρος Βασίλειος

Loading...
  • europalso   ideascentral