: «Το πρωτόκολλο, όποιο και να εφαρμοστεί, θα είναι δυναμικό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα πρωτόκολλα έναντι του , τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε για ακόμα μια φορά την βούληση της κυβέρνησης για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα και να είναι «το δυνατόν πιο κανονική η λειτουργία τους». Παράλληλα ανέφερε ότι η Επιτροπή των ειδικών, που συνεδριάζει σήμερα, θα οριστικοποιήσει το πρωτόκολλο για την προστασία από τον κοροναϊό στα .

«Η επιτροπή έρχεται και εισηγείται η κυβέρνηση αποφασίζει βέβαια. Εγώ να ξέρετε είμαι ένας υπουργός που δεν κρύβομαι πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί είναι για να εισηγούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν τη σφραγίδα βάσει των εισηγήσεων της πολιτικής απόφασης. Η βούληση η δική μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των . Γι’ αυτό το λόγο έχουμε μαζέψει τι γίνεται στις άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Ως Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα όπως καταλαβαίνεται. Ανοίγουμε αργότερα από άλλες χώρες της ΕΕ και βλέπουμε ότι κατά βάση, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγουν χωρίς μέτρα ή με μέτρα συστάσεων. Η βούλησή μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα ακούσουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος με τη διασπορά εντός τάξης, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι όλο το καλοκαίρι λειτουργήσαμε χωρίς μάσκες παρά μόνο σε δύο χώρους. Τα ΜΜΜ και νοσοκομεία. Οι κλειστοί χώροι ήταν χωρίς μάσκα και είδαμε τη διασπορά η οποία υπήρξε. Μην προτρέχουμε όμως. Θα ακούσουμε τους ειδικούς γιατί θα υπάρξει πρωτόκολλο και για το κρούσμα, τι γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα και πότε ενδεχομένως χρειάζονται παραπάνω παρεμβάσεις».

Για τις προτάσεις να γίνει ένα τεστ στα παιδιά πριν επιστρέψουν στις αίθουσες, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν έχει κάποιο νόημα στην παρούσα φάση. «Να σας πω κάτι. Και αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Το τεστ αυτή τη στιγμή και ειλικρινά (μιλώντας) δεν έχει το νόημα που είχε στην πρώτη φάση που η διασπορά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έπρεπε να υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση. Τώρα να σας θυμίσω ότι όλο το καλοκαίρι το περάσαμε χωρίς κανένα τεστ παρά μόνο τεστ γινόταν σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι», επισήμανε ο υπουργός.

«Το πρωτόκολλο, όποιο και να εφαρμοστεί, θα είναι δυναμικό. Οπότε θα παρακολουθήσουμε την πανδημία γιατί μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση μέτρων όσο πλησιάζουμε σε χειμερινούς μήνες. Μπορεί δηλαδή η πανδημία να μας δώσει τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να πάμε σε χρήση (της μάσκας). Αυτή τη στιγμή λέμε το άνοιγμα. Το άνοιγμα είναι Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Και επειδή το έχουμε συζητήσει εκτενώς και με την κ. Κεραμέως να ξέρετε η κανονικότητα που πρέπει να υπάρχει και στα σχολεία είναι και για την υγεία των παιδιών», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς, θα γίνει κουβέντα. Η βούληση της κυβέρνησης είναι όχι μέτρα, πιο κοντά στην κανονικότητα συνολικά», κατέληξε.