: Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr αναμένεται να ανακοινωθεί ο συντελεστής που όρισαν τα για την. Αποκλεισμός υποψηφίων στις αλλά και φόβους στα περιφερειακά πανεπιστήμια για ένα μεγάλο ποσοστό των τμημάτων τους φέρνουν οι νέες αλλαγές.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Γεμάτες με σενάρια για αποκλεισμό υποψηφίων και πανεπιστημιακών τμημάτων από το θα είναι οι επόμενες εβδομάδες μέχρι την διενέργεια των , τον Ιούνιο.

Η ημερομηνία, όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει γύρω από τις 15 Ιουνίου, όπως και πέρσι, ώστε να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα για συμπλήρωση του δελτίου εντός του Ιουλίου, με το μεγαλύτερο «στοίχημα» πλέον των εκτιμητών να είναι ποιοι και πόσοι θα επηρεαστούν από την .

Πόσοι μένουν τελικά εκτός;

Η ανακοίνωση των νέων αλλαγών στις ξεκίνησε τους πρώτους υπολογισμούς για τον αποκλεισμό υποψηφίων, καθώς φέτος για πρώτη χρονιά, όσοι «παραδοσιακά» είχαν επιδόσεις στα 3.000 με 4.000 μόρια θα βρεθούν εκτός των ελληνικών αμφιθεάτρων.

Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 30.000 υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό λόγω των χαμηλών επιδόσεών τους, ενώ κάποιοι «υποστηρικτές» του νέου συστήματος «ρίχνουν» τον αριθμό στους 7.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr ο αριθμός που έχουν υπολογίσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και κάποιοι εκτιμητές βρίσκεται στη μέση, με περίπου 16.000 να μην παίρνουν το «διαβατήριο» για μια θέση στα Πανεπιστήμια.

Τι θα γίνει με τα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Πολύ πιο δύσκολο στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις είναι η λίστα με τα τμήματα τα οποία θα βρεθούν εκτός μηχανογραφικού, καθώς δεν θα βρίσκονται στις επιλογές υποψηφίων με καλές επιδόσεις. Αυτόματα γνωρίζουμε ότι επηρεάζονται τα περιφερειακά τμήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και ορισμένα σε πολύ μεγάλα της Αθήνας.

Μηχανικών σε απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα, όπως η Κοζάνη και η Ξάνθη, τμήματα Μαθηματικών σε Λαμία και Καστοριά αλλά και τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής, όπως έχει αποκαλύψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το iPaidia.gr θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση παίζοντας στον … πόντο με τα νέα όρια που έχει βάλει το .

Η ανακοίνωση των συντελεστών θα διαλευκάνει και μία ακόμη πτυχή. Οι δημοφιλείς σχολές δεν επηρεάζονται καθόλου, καθώς ακόμα και ο ανώτατος συντελεστής της , δεν αγγίζει τις υψηλόβαθμες βάσεις, όπως ακριβώς και με τις , όπως έχει σημειωθεί σε ρεπορτάζ του iPaidia.gr.

Οι επιλογές όμως σχολών και τμημάτων που κινούνται παραδοσιακά στα 11.000 με 13.000 μόρια θα κρίνουν το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση εισαγωγής εισακτέων τους, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά με υψηλότερο συντελεστή.
Αν και το Υπουργείο Παιδείας δίνει αυτή τη δυνατότητα, πολλά τμήματα δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε περικοπές εισακτέων, καθώς αυτό θα επηρεάσει την κρατική χρηματοδότησή τους.