: Ανακοίνωση εξέδωσε το τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέροντας πως «Ο νους μας στους νέους και τις νέες που δοκιμάζονται στις εξετάσεις. Χρέος μας ο αγώνας να μη μείνει καμιά θέση στα Πανεπιστήμια κενή»

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση για τις :

Δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες δοκιμάζονται στις , ως ετήσια εισφορά στο νέο Μινώταυρο της Αριστείας. Μιας «αριστείας» που αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες, με λιγότερους και πιο συστημικά επιλεγμένους νέους και νέες στα Πανεπιστήμια.

Υπό τη δυσμενή κοινωνική συνθήκη της πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά στο μεγαλύτερο διάστημα από τον περσινό Μάρτιο, τις εγγενείς αδυναμίες της τηλεκπαίδευσης με τις επίκτητες επιβαρύνσεις της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, υπό το διαρκές κατηγορητήριο στη νεολαία, τη κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό η κυβέρνηση υλοποιεί μια αδιανόητα αντικοινωνική επιλογή.

Εφαρμόζει ένα νέο εξεταστικό σύστημα που η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε εν μέσω της σχολικής χρονιάς, εγκαινιάζοντας ένα που νομιμοποιεί την απώλεια περίπου 30.000 θέσεων από τις 77.145 εξαγγελθείσες θέσεις στα ΑΕΙ, μειώνοντας τους εισακτέους στα μισά σχεδόν πανεπιστημιακά τμήματα.

Γνωρίζουμε πως ο δρόμος της Επιστημονικής μόρφωσης δεν είναι χωρίς κόπο αλλά έχουμε μάθει πως δεν είναι συνώνυμος με τον εξοντωτικό ανταγωνισμό των εξετάσεων, την ψυχολογική εξουθένωση.

Οι άνθρωποι δεν αξίζουν όσο η βαθμολογική επίδοση τους σε μια γραπτή εξέταση τριών ωρών. Το μορφωτικό αγαθό δεν μπορεί να ορίζεται από τις προκρούστεις τεχνικές του νεοφιλελεύθερου ιδεώδουςτων ανισοτήτων και των αποκλεισμών. Οι πολίτες της Αριστεράς, όσες και όσοι υπηρετούμε στην Εκπαίδευση, ευχόμαστε κουράγιο και καλή επιτυχία, σε όσες και όσους δοκιμασθούν στις .

Πέρα όμως από τις ευχές, ο δημοκρατικός κόσμος, όσες και όσοι έχουν θέση σε στον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας οφείλουμε να δόσουμε μια ακόμα μάχη. Η Παιδεία στο τόπο μας πρέπει επιτέλους να προσανατολισθεί στη μορφωτική αποστολή της, να απελευθερωθεί από μηχανισμούς αναπαραγωγής ανισοτήτων και ταξικών φραγμών, από αγοραίες σκοπιμότητες και πρακτικές εμπορευματοποίησης.

Να αποτελέσει τον Δημόσιο Δημοκρατικό συλλογικό θεσμό μάθησης, αμφισβήτησης και έρευνας για νέα γνώση. Να ακυρώσουμε το νόμο Κεραμέως, το σκληρό και άδικο αποτύπωμα του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Να απαιτήσουμε να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις . Καμιά απώλεια θέσεων σε κανένα ΑΕΙ. Να μην εφαρμοσθούν οι.

Να μην μετατραπούν οιαπό κατατακτήριες σε διαγωνισμό με κυμαινόμενα όρια επιτυχίας.Είναι δίκαιο αίτημα, αφορά όλη τη κοινωία. Είναι ρεαλιστικό γιατί υπηρετεί όλη τη κοινωνία. Είναι υπόθεση ενός Δημοκρατικού Μετώπου για τη Παιδεία να υπερασπισθεί τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις για τις