Πανελλήνιες 2019: Οι εκπλήξεις που κρύβουν οι βάσεις 2019 – Οι πρώτες εκτιμήσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/06/2019 - 09:29 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

| | : Oι πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των – Σε ποιά πεδία αναμένεται πτώση

Πτώση βάσεων αναμένεται στο 2ο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, αλλά και σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι με πιθανή μικρή άνοδο στο 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται, τέλος, στο 4ο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

Οι κινήσεις αυτές αφορούν βέβαια την πλειονότητα των και τα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά στρώματα, καθώς στις περιζήτητες της χώρας αναμένονται ελάχιστες διαφοροποιήσεις και ενδεχομένως μικρές πτώσεις σε σχέση με πέρυσι, επειδή εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι και πάλι μεγάλος και οι θέσεις εισακτέων ίδιες με τις περσινές, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με τον επιστημονικό αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλο, το μεγάλο ερώτημα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι αν θα εμπιστευτούν τελικά οι νέοι τα νέα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ώστε να τα επιλέξουν στο τους, ή θα τα αγνοήσουν.

«Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να επιλέξουν και τα νεοσύστατα πανεπιστήμια… Επειδή όμως φέτος δόθηκαν περίπου 4.000 περισσότερες θέσεις, αναμένουμε πτώση των σε πολλές σχολές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι βέβαιο ότι φέτος πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας (πρώην ΤΕΙ) θα υποδεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες ακόμα και κοντά στα 8.000 .

1ο επιστημονικό

Παρότι τα θέματα στα Αρχαία δόθηκαν με διαφορετικό τρόπο φέτος, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε τους υποψηφίους. Τα άλλα μαθήματα ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με εκείνα του 2018 και δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Νομικές, Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δεν περιμένουμε χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι. Η Νομική Αθήνας είχε βάση 18.219 μόρια και η Νομική Κομοτηνής 17.465. Στο επίπεδο αυτό αναμένεται να είναι η βάση και φέτος. Στο πεδίο αυτό θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια, δηλαδή βάσεις με πολύ μικρές αυξομειώσεις από την περασμένη χρονιά.
2ο επιστημονικό πεδίο

Σε πτώση θα κινηθούν οι στις περισσότερες θετικές σχολές γιατί οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμα και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Αυτά θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια. Τα Πολυτεχνεία, οι Σχολές Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας και οι Στρατιωτικές Σχολές εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στις περσινές βάσεις με μικρές αποκλίσεις (200 μόρια), προς τα κάτω, σημειώνουν τα «Νέα».

3ο επιστημονικό πεδίο

Το πεδίο αυτό συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων και μια βαθμολογία κάτω από 17.000 μόρια δεν αρκεί για να εξασφαλίσει είσοδο σε σχολή. Το επίπεδο των υποψηφίων είναι πολύ υψηλό και σπάνια επηρεάζονται πολύ από τη δυσκολία των θεμάτων. Φέτος όμως τα δύσκολα και πολλά θέματα στη Φυσική και στη Χημεία θα προκαλέσουν κάποια πτώση στα μόρια εισαγωγής, όχι όμως πολύ μεγάλη.

4ο επιστημονικό πεδίο

Οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των Οικονομικών Επιστημών αφού εδώ υπάρχουν και οι περισσότερες σχολές. Τα περισσότερα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με τα πανεπιστήμια ανήκουν στο 4ο πεδίο και η μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων συναντάται εδώ.

Η βάση στις περισσότερες σχολές αναμένεται να χαμηλώσει. Στην περιφέρεια θα δούμε να εισάγονται και με βαθμολογίες ακόμα και κάτω από 10.000 μόρια ενώ η βάση στις παραδοσιακές Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι στα περσινά επίπεδα με πτωτική πορεία, 100-200 μόρια.

Υψηλότερη αναμένεται η βάση στις Στρατιωτικές Σχολές, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό που προσφέρουν βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση. Τα Παιδαγωγικά τμήματα θα έχουν βάσεις λίγο υψηλότερες από τις περσινές ενώ στις Τουριστικές Σχολές που από φέτος έγιναν πανεπιστήμια αναμένουμε πτώση των βάσεων έως και 300 μόρια.

Το εξέτασης των

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25/6 στο γραμμικό σχέδιο.

Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώσηκαι την 1/7 η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Σημειώνεται, ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Επίσης, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια 30' λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Γνώσης» έχει διάρκεια 2 ωρών.

Πανελλήνιες 2019 – 19/6 ΕΠΑΛ: Θέματα και απαντήσεις

Πανελλήνιες 2019: "Οι άδειες των εργαζόμενων μαθητών για τις Πανελλαδικές"

Πανελλήνιες 2019 -Βιολογία: Ποιό ήταν το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: