3.643 περισσότεροι εισακτέοι – Σε ποιά τμήματα χαμηλώνει ο πήχης| Συνολικά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 78.335 θέσεις σε σχέση με τις 74.692 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι.  Με την αύξηση των σε δεκάδες σχολές

Το υπουργείο έδωσε περισσότερες θέσεις σε ορισμένα τμήματα τα οποία έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως αυτά των Τουριστικών και Ναυτιλιακών Σπουδών, αύξησε κατακόρυφα τους εισακτέους σε τμήματα Οικονομικών Επιστημών ενώ την ίδια στιγμή άφησε αμετάβλητο το αριθμό των εισακτέων σε σχολές όπου παρατηρείται κάθε χρόνο «σφαγή» αριστούχων, σύμφωνα με το in.gr.

Μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να πήρε την ανιούσα σε αρκετές ομάδες σχολών προκειμένου να καταγραφεί μία εντυπωσιακή άνοδος  σε σχέση με πέρυσι – ελέω και των εκλογών –  ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητες τις θέσεις στις Ιατρικές και Νομικές σχολές τις οποίες επιλέγουν κάθε χρόνο ως πρώτη προτίμηση χιλιάδες αριστούχοι.

Είναι ενδεικτικό ότι για την της Αθήνας η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων,  επιλέγεται ως πρώτη προτίμηση από 2.000 και πλέον υποψηφίους όταν οι θέσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνούν τις 165.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό της Νομικής του . Οι πρώτες προτιμήσεις «αγγίζουν» κάθε χρόνο τις 2.200 ενώ οι θέσεις και τη φετινή χρονιά, παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 435.

Στα περσινά επίπεδα διαμορφώνονται  οι θέσεις σε όλες τις σχολές του στις οποίες  «συνωστίζονται» χιλιάδες αριστούχοι. Στην κορυφή των προτιμήσεων κάθε χρόνο συναντάμε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με τις πρώτες προτιμήσεις να φτάνουν κοντά στις 1.500. Και τη φετινή χρονιά οι φοιτητές που θα απορροφηθούν σε αυτή δεν θα ξεπεράσουν τους 259 με αποτέλεσμα  το ποσοστό επιτυχίας να ανέλθει ι κοντά στο 17% σε σχέση με όσους θα το δηλώσουν στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου.

Αντιθέτως, ο ανταγωνισμός για δεκάδες τμήματα που εντάσσονται στο πεδίο Οικονομικών Επιστημών μειώνεται αισθητά λόγω της σημαντικής αύξησης των εισακτέων.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο δόθηκαν για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 196 επιπλέον θέσεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θέσεων εκτοξεύτηκε στις 1.687 έναντι 1.491 πέρυσι.

Λόγω των συγχωνεύσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας εν μέσω της χρονιάς, ορισμένα ιδρύματα εμφανίζονται να έχουν ακόμη και διπλάσιο αριθμό εισακτέων καθώς έχουν ενταχθεί σε αυτά και νέα τμήματα.

Ένα από αυτά τα ιδρύματα είναι το , στο οποίο φέτος θα εισαχθούν 1.569 φοιτητές ενώ πέρυσι ο αριθμός τους δεν είχε ξεπεράσει τους 698.