Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, μόνο με το βαθμό του απολυτηρίου.

Δημιουργία ενός εθνικού απολυτηρίου – διαβατήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την ημέρα της ανακοίνωσης των ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για ένα σύστημα το οποίο έχει χάσει τη δυναμική του και υποβαθμίζει το σχολείο.

«Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και ο βαθμός απολυτηρίου θα αποτελεί τον βαθμό με τον οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές.

Για πρώτη χρονιά φέτος ο βαθμός απολυτηρίου έχασε τη δυναμική του στις καθώς δεν προσμετράται για τον τελικό μέσο όρο, αλλά η ηγεσία έχει σχέδιο ΟΠΩς ΦΑΊΝΕΤΑΙ να τον επαναφέρει και μάλιστα πιό ενισχυμένο.

Στόχος με τις αλλαγές αυτές είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, και πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να ορίσω πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής.

Στο Λύκειο των δύο τάξεων και το Γυμνάσιο των τεσσάρων αφορούν οι αλλαγές. Κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου όσο και μέλη του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία σε αυτό, προαναγγέλλοντας την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πολιτική ηγεσία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, καθώς δεν είναι γνωστό αν η συμπλήρωση του θα ισχύει και στο νέο σύστημα και αν θα υπάρξει αυτούσιο το σύστημα των βάσεων εισαγωγής. Αντίθετα, επιμένει στο επιχείρημα για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Λυκείου.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ