Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του του Καθηγητή Olivier Blanchard, 5 Μαϊου 2022, ώρα 18:00

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει την Πέμπτη 5 Μαϊου 2022 και ώρα 18:00 στo Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την Tελετή Aναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, του Καθηγητή του Massachussetts Institute of Technology,

Olivier Blanchard

Η Tελετή Aναγόρευσης θα ολοκληρωθεί με ομιλία του τιμώμενου με θέμα την “Αναμόρφωση των Δημοσιονομικών Κανόνων της Ευρωζώνης”:

Reform of EU Fiscal Rules

Ο Olivier Blanchard είναι ο Robert M. Solow Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και ο C. Fred Bergsten Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics στην Washington D.C.

Γάλλος πολίτης, ο Blanchard έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του στα οικονομικά από το MIT το 1977, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επέστρεψε στο MIT το 1982. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος οικονομικών από το 1998 έως το 2003. Το 2008, πήρε άδεια για να υπηρετήσει ως Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου έμεινε μέχρι το 2015. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Peterson.

Ο Blanchard έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών θεμάτων, όπως ο ρόλος της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι κερδοσκοπικές φούσκες, η αγορά εργασίας και οι καθοριστικοί παράγοντες της ανεργίας, η οικονομική μετάβαση στις πρώην κομμουνιστικές χώρες και η φύση της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης. Στην πορεία, έχει συνεργαστεί με πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, συμπεριλαμβανομένων δύο εγχειριδίων μακροοικονομίας, το ένα σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τον Stanley Fischer και το άλλο σε προπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε εκδότης του Quarterly Journal of Economics και του NBER Macroeconomics Annual και ιδρυτικός εκδότης του American Economic Journal: Macroeconomics. Είναι Εταίρος και πρώην μέλος του Συμβουλίου της Econometric Society, πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Επισυνάπτεται Σύνδεσμος για την Πρόσκληση της Εκδήλωσης :
https://dept.aueb.gr/el/econ/content/τελετή-αναγόρευσης-του-καθηγητή-του-massachusetts-institute-technology-ηνωμένων