Ο ηλεκτρονικός ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ του «Λεξικού Κριαρά»: ένα θεμελιώδες όργανο για τη σπουδή της βυζαντινής και πρώιμης νεοελληνικής γλώσσας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/06/2020 - 18:30 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε ανεξάρτητη, αποκλειστικά ηλεκτρονική μορφή, παραδίδεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) στην κυκλοφορία ο πολύτιμος ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»: ΛΜΓ). Ο ηλεκτρονικός Βιβλιογραφικός Οδηγός αναπαράγεται από την έντυπη μορφή του, που περιλαμβανόταν στη δεύτερη διορθωμένη έκδοση του 20ού τόμου του Λεξικού Κριαρά (σιρόκος-σταματώ) Θεσσαλονίκη: ΚΕΓ 2016.

Η συμβολή του θα αποδειχθεί πολύτιμη: ό,τι έχει καταχωρισθεί και χρησιμοποιηθεί στους τόμους 1-21 (1968-2019) του ΛΜΓ συμπίπτει, στην πραγματικότητα, με το σύνολο σχεδόν της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας. Τα λήμματά του βραχυγραφούνται με τρόπο που αναμένεται να καθιερωθεί οριστικά στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία, ύστερα από την άμεση υιοθέτησή της από την πολύτομη Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας μετά την αρχαιότητα, ένα μεγάλο συλλογικό έργο που εκπονείται για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Brill.

Καθώς, τέλος, η φάση αυτή της γλωσσικής μας εξέλιξης αδρομερώς συμπίπτει με την πρώιμη νεοελληνική, ο τόμος αυτός καθίσταται βοήθημα θεμελιώδες και για τη μελέτη των αρχών της νεοελληνικής γλώσσας.

Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μέσω συνδέσμου στην ΠΥΛΗ για την ελληνική γλώσσα (www.greek-language.gr), που παρουσιάζει επισκεψιμότητα 600.000 μοναδικών επισκεπτών μηνιαίως.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει και τα άλλα τέσσερα ηλεκτρονικά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/%20triantafyllides/index.html).

Ο Πρόεδρος ΚΕΓ

Καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: