Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου για «προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων» με το .


Σύμφωνα με όσα λέει στο στο Newsbomb  το νομοσχέδιο εξωθεί στην πραγματικότητα χιλιάδες νέα παιδιά στο να αναζητήσουν λύση για να σπουδάσουν στα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ κατηγόρησε την κυβερνητική πλευρά ότι δεν απάντησε ουσιαστικά σε πολλές πτυχές του νέου νόμου, υπογραμμίζοντας πως τα ελλληνικά ούτε «απαξιωμένα» είναι, ούτε «κέντρα ανομίας» όπως παρουσιάστηκαν από την αρμόδια υπουργό και τον πρωθυπουργό.

Επίσης, ο Ν.Βούτσης απάντησε σε όσους χρησιμοποιούν το επιχείρημα της πανδημίας για να επιτεθούν προς τους φοιτητές που αντιτάσσονταν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αντιδράσεις.

Κύριε Πρόεδρε, το κόμμα σας και εσείς ο ίδιος προσωπικά κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής, ήσασταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα . Ποιοι είναι οι λόγοι που στέκεστε απέναντι του;

Στη Βουλή διεξήχθη μια σκληρή αντιπαράθεση για τον ευαίσθητο χώρο της ανώτατης παιδείας με αφορμή το ευθέως προκλητικό νομοθέτημα το οποίο η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας με κλειστά επί ένα χρόνο τα πανεπιστήμια και με αντίθετους όλους του φορείς της εκπαίδευσης στις βασικές του ρυθμίσεις, έφερε προς συζήτηση.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι απαξιωμένα «άντρα ανομίας» παραγωγής άχρηστων πτυχίων

Η αντιπαράθεση ήταν διεξοδική και εφ’ όλης της ύλης, κατέδειξε την διαφορετική στρατηγική και την αντίληψη της δεξιάς από τη μια και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την άλλη, καθώς το νομοσχέδιο, ευθέως, υπηρετεί την εξώθηση χιλιάδων νέων ανθρώπων στα , τη μεροληπτική σε βάρος των αδύναμων κοινωνικά νέων να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και ενδεχόμενης πολυετούς φοίτησης στα πανεπιστήμια. Η πρωτοφανής διεθνώς απόδοση στην ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας του θέματος της τήρησης της τάξης και της αντιμετώπισης υπαρκτών κρουσμάτων «παραβατικών ενεργειών» στα ΑΕΙ και όχι στην αυτονόητη ευθύνη των πρυτανικών αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας με βάση το ήδη διαμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο.

– Κεραμέως για ΕΒΕ: Είναι λαϊκισμός να λες «δίνω θέσεις, ελεύθερα όλοι»

Θέλω να σταθούμε λίγο στις «παραβατικές συμπεριφορές», καθώς η κυβέρνηση και μεγάλη μερίδα του Τύπου, χαρακτηρίζουν τα πανεπιστήμια της χώρα «κέντρα ανομίας». Πως απαντάτε σε αυτό τον χαρακτηρισμό;

Αντί επιχειρημάτων υπήρξε μια σαφής διάθεση για προπαγάνδα απαξίωσης του πανεπιστημίου από πλευράς της κυβέρνησης, ομιλίες και εισηγήσεις ακόμα και της υπουργού και του ιδίου του Πρωθυπουργού διανθισμένες με δήθεν επιχειρήματα τα όποια απεδείχθησαν απολύτως ψευδή. Απεδείχθη μέσα από τη συζήτηση ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα με κατοχυρωμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες και το αυτοδιοίκητο τους δεν υπάρχει φύλαξη από αστυνομία με ευθύνη της αστυνομίας. Αποδείχθηκε επίσης ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι απαξιωμένα και «άντρα ανομίας» και παραγωγής άχρηστων πτυχίων αλλά συμπεριλαμβάνονται σε διακριτές θέσεις στη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων, ενώ αντίστοιχα τα ιδιωτικά κολλέγια που τυγχάνουν συνεχώς προνομιακής μεταχείρισης από την κα Κεραμέως, βρίσκονται χιλιάδες θέσεις πιο κάτω στη διεθνή κατάταξη.

Γιατί μιλάτε για «προπαγάνδα» από την πλευρά της κυβέρνησης;

Δεν έγινε δυνατόν να διαψευστούν τα στοιχεία και η μελέτη που πιστοποιούν ότι 24 χιλιάδες επιπλέον υποψήφιοι θα κοπούν από την πρόσβαση στα ΑΕΙ και δεκάδες τμήματα και σχολές της περιφέρειας θα συρρικνωθούν με προοπτική το κλείσιμό τους. Η εμμονή για να μην έχουν δικαίωμα, κυρίως εργαζόμενοι φοιτητές, για παράταση της δυνατότητας της φοίτησης τους ή και επάνοδο στα φοιτητικά έδρανα, έμεινε απολύτως μετέωρη με τη δήθεν επίκληση βάρους και δαπανών για τα ιδρύματα και τις σχολές που δεν τεκμηριώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ. Πιστεύω ότι τόσο οι ομιλίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Αλέξη Τσίπρα όπως και των εισηγητών μας, ιδιαίτερα του Ν. Φίλη κονιορτοποίησαν τα προσχηματικά επιχειρήματα και πιστοποίησαν αυτό που κι εγώ στη δική μου αγόρευση έθεσα, ότι πρόκειται για μια αυταρχική ακραία συντηρητική αντιμεταρρύθμιση στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Σημειώνω τις μαζικές κινητοποιήσεις που έκαναν οι φοιτητές σπάζοντας το νόμο της σιωπής και της χειραγώγησης της ενημέρωσης που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει αξιοποιώντας την πανδημία μέσα από μια στρατηγική διαχείρισης του φόβου, όπως επίσης σημείωσα στην Ολομέλεια.

Τα οποία συλλαλητήρια, θα αναγκαστώ να επικαλεστώ πάλι την κυβέρνηση και μερίδα του Τύπου, τα χαρακτηρίζουν «υγειονομικές βόμβες»…

Υγειονομικές βόμβες είναι η πολύμηνη κατάσταση συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ, η ασυδοσία και η έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς και βέβαια, όπως επισημάναμε και στη Βουλή, η εμμονική και επικίνδυνη αντίληψη να ανοιγοκλείνουν τα σχολεία με την ίδια πυκνότητα μαθητών και εργαζομένων στους ίδιους χώρους επί οκτάωρο καθημερινά. Οι ευθύνες άρα ανήκουν αποκλειστικά στην προκλητική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι σε όσους διαδηλώνουν και θέλουν να μη μπει και η δημοκρατία της χώρας μας σε καραντίνα.