Η απόλυτη ισότητα ανδρών – γυναικών αποτελεί ουτοπία; Πολλοί το πιστεύουν, έστω κι αν ο καθένας έχει διαφορετικές αιτιολογικές βάσεις για την άποψή του.

Μία απόδειξη υπέρ της θέσης δίνουν τα αριθμητικά ευρήματα μελέτης για τη θέση των γυναικών στα ελληνικά . Μόνο η μία στους τρεις πανεπιστημιακούς είναι γυναίκα, παρόλο που τα κορίτσια κερδίζουν καθαρά τα αγόρια στη μάχη για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά, το 2016 το 53% των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν κορίτσια και το 47% αγόρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Φένιας Μουτσίδου –η μελέτη έγινε υπό την επίβλεψη της Νάνσυς Παπαλεξανδρή, ομότιμης καθηγήτριας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Ελεάννας Γαλανάκη, επίκουρης καθηγήτριας στο ίδιο ΑΕΙ– στα ελληνικά πανεπιστήμια το 2016 δίδαξαν 8.483 μόνιμα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (). Εξ αυτών οι 5.894 ήταν άνδρες, δηλαδή ποσοστό 69%, και οι 2.589 γυναίκες (31%). Μάλιστα, το ποσοστό των γυναικών την τελευταία δεκαπενταετία δεν σημείωσε εντυπωσιακή μεταβολή – τουλάχιστον ανάλογη με το ποσοστό των κοριτσιών στα φοιτητικά έδρανα. Το 2003 ήταν 27%, το 2005 28%, το 2011 29% και το 2013 30%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών έχουν το Πάντειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (41% το καθένα), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το Πολυτεχνείο Κρήτης (14%) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (18%). Μεταξύ των τριών ιστορικότερων ΑΕΙ, στο Παν. Αθηνών το ποσοστό των γυναικών είναι 38%, στο ΕΜΠ 23% και στο ΑΠΘ 33%. Το ποσοστό των γυναικών είναι υψηλότερο του μέσου όρου στις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών (45%), στις καλές τέχνες (40%), στις επιστήμες υγείας (32%). Κάτω από τον γενικό μέσο όρο του 31% είναι το ποσοστό που έχουν οι γυναίκες στις σχολές κοινωνικών και οικονομικών επιστημών (28%), στις σχολές θετικών επιστημών (25%) και στις πολυτεχνικές σχολές και τεχνολογιών πληροφορικής (18%).

«Πάντα ρωτούν τις γυναίκες εάν μπορούν να συνδυάσουν το επάγγελμα και την καριέρα με την οικογένεια. Ποτέ δεν γίνεται η ίδια ερώτηση στους άνδρες. Αυτό υποδηλώνει στερεότυπα και απόψεις δηλωτικές για τη θέση της γυναίκας σήμερα», τόνισε μιλώντας χθες στην «Κ» η του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, η οποία θα μετάσχει στην αυριανή εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών, στην οποία θα παρουσιαστεί η μελέτη. Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας, θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2 – στάση μετρό «Ευαγγελισμός»). Σε αυτή θα συμμετάσχουν, εκτός από τις ερευνήτριες, γυναίκες πανεπιστημιακοί και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Εκτός αυτών, θα μετάσχουν και τρεις άνδρες πανεπιστημιακοί: ο αναπληρωτής πρύτανης στο ΕΚΠΑ Νικόλαος Μυλωνάς, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ευστάθιος Ευσταθόπουλος και ο Αχιλλέας Μητσός. Αυτή τη φορά θα είναι μειοψηφία.