: Τα σενάρια μετά τη σημαντική αύξηση . Η μια από τις συσκέψεις είναι η τακτική στο Μαξίμου όπου θα τεθούν επί τάπητος τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως η χθεσινή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων .

«Συναγερμός» μετά την αύξηση

Στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νόμο Αττικής να ισχύει νωρίτερα από τις 9, με περιορισμό στις . Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι ο τρόπος περιορισμού της κατάχρησης συγκεκριμένων κωδικών στο .

Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ένταξη και άλλων περιοχών στην κατηγορία Β του υγειονομικού κινδύνου – «κόκκινες» περιοχές – ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τα όπως η κατάργηση του click inside στις κόκκινες περιοχές. Ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Αναφορικά με τα , βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο 3ημερο.

Σαρηγιάννης- Νέα έξαρση από 17 Φλεβάρη – Lockdown τύπου Μαρτίου

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στο Newsbomb, ότι «Τα κρούσματα είναι λίγο περισσότερα από αυτά που προβλέπαμε, ωστόσο δεν θα δούμε ακόμη εικόνες Νοεμβρίου. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη 2-3 ημέρες, ούτως ώστε να μπορούμε να μιλάμε για τρίτο κύμα της πανδημίας. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναμένουμε μία αύξηση μέσα στη βδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη».

Αναφορικά με το ζήτημα της εικόνας που αναμένεται για την χώρα μας το προσεχές διάστημα, τόνισε ότι «από την επόμενη βδομάδα προβλέπω μία μικρή ύφεση λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Είναι θετικό ότι ο καιρός είναι με το μέρος μας, γιατί είμαστε περισσότερο έξω και υπάρχει λιγότερη διασπορά. Επομένως, από το Σαββατοκύριακο και μετά θα υπάρξει ύφεση για λίγο και μετά πάλι επαναύξηση. Τότε θα έρθει δηλαδή το τρίτο κύμα».

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο πικ της έξαρσης των κρουσμάτων από εδώ και πέρα, σημειώνοντας ότι «Από τις 17 του μήνα περιμένουμε σοβαρή αύξηση. Στις συνθήκες που βρισκόμαστε τώρα με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, είναι δεδομένη η έλευση του τρίτου κύματος. Στα μέσα Μάρτη θα έχουμε πρόβλημα στο σύστημα Υγείας, ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως «Τα Δημοτικά, λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής, όταν ανοίγουν παράλληλα και άλλες δραστηριότητες. Πρόκειται για φαινόμενα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και οδηγούν στην δημιουργία της διασποράς».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για τα μεταλλαγμένα στελέχη, ανέφερε πως «Μας ανησυχεί η μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς όταν υπάρχει ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό υπάρχει ανησυχία, ωστόσο ψάχνουμε ακόμη πως ακριβώς επηρεάζουν τη διασπορά οι μεταλλάξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περισσότερα τεστ και ταυτοποίηση των μεταλλαγμένων».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συνέχισε λέγοντας ότι «Εάν κάνουμε 3 βδομάδες lockdown τύπου Μαρτίου, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό που γίνεται. Είναι αρκετός ο χρόνος για να μας δώσει ασφάλεια να λειτουργήσουμε», κατέληξε.