Λειτουργία σχολείων, αναγνώριση ξένων τίτλων και θέματα εξετάσεων σε μια τροπολογία από το το υπουργείο Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/04/2014 - 22:49 | Author: Newsroom Ipaidia
Σε νόμο «βάζει» το υπουργείο Παιδείας όλες τις εξαγγελίες του τελευταίου χρονικού διαστήματος σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, την αναγνώριση ξένων τίτλων και τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» ιδρύεται και τυπικά ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι αρμόδιος, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «για την διασφάλιση υψηλής ποιότητας και την διαφάνεια των εξετάσεων γενικού και επαγγελματικού λυκείου». Ο Οργανισμός εξετάσεων θα εφαρμοστεί πλήρως με το νέο εξεταστικό σύστημα το 2015/16.
Στην τροπολογία αναφέρεται και η δημιουργία της «Τράπεζας θεμάτων Εξετάσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας» που θα εφαρμοστεί από εφέτος στην Α΄τάξη του Λυκείου. Η Τράπεζα Θεμάτων δεν θα εφαρμόζεται στους μαθητές Εκκλησιαστικών Λυκείων, Λυκείων ειδικής αγωγής, Μειονοτικών σχολείων και ιεροδιδασκαλείων εκπαίδευσης. Ακόμη δεν θα εφαρμόζεται στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, αν και αυτό μπορεί να ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Για τα θέματα ισοτιμίας τίτλων, αναφέρεται στην τροπολογία ότι «οι τιτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανωτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε λόγω τυπικής υποχρέωσης. Για παράδειγμα υπάρχει το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ στο Τόκυο και η χώρα μας μετέχει στον ΟΗΕ. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν και ιδρύματα σαν το (επίσης εποπτευόμενο απο τον ΟΗΕ) «Ινστιτούτο για τους φυσικούς πόρους της Αφρικής» στην Άκκρα της Γκάνα, ή το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Μαλαισία. Τα Ιδρύματα αυτά θα παράγουν τίτλους ισότιμους με πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων, διατηρείται όμως η υποχρέωση αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).​

Ακόμη περιλαμβάνονται οι ευεργετικές διατάξεις για τους υποψηφίους εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από την Κεφαλλονιά, αλλά και η επέκταση της κατηγορίας του 10% (που κάνουν χρήση παλαιότερης βαθμολογίας) και στους υποψήφιους του 2012. Μάλιστα αναφέρεται στην τροπολογία ότι για την κατηγορία του 10% οι θέσεις εφέτος κατανέμονται κατά 40% στους υποψηφίους του 2012 και κατά 60% στους υποψήφιους του 2013.
Τέλος αναφέρονται όλες οι διατάξεις για τις μετεγγραφές θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Loading...


  • europalso   ideascentral